Friday, August 31, 2012

Diós banánkenyér sodóval

walnut-banana-bread
Dióval 'ízesített' banánkenyér custard-dal tálalva

A korábbi banánkenyeret kuglóf formában álmodtam újra. Szintén teljes kiőrlésű, minimál cukorral készült, ám szemes mák helyett darált dió került bele, amitől a tészta hebkönnyű lett, olyannyira, hogy el sem akarta engedni egészben a formát, kettészakadt (a kuglóf formához úgy látszik (jóval) tömör(ebb) tésztájú dolog kell). Sebaj, tejsodóval orvosoltuk a 'szépséghibát'. Lágy krém alatt ugyan mindegy hogy néz ki a szelet, vagy inkább a darab. A lényeg az ízhatás!!

Hozzávalók (egy közepes kuglófhoz):
150 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 csapott tk. szódabikarbóna
csipet só
csipet őrölt fahéj
fél kk. sütőpor
60 g vaj
1 ek. finomítatlan nádcukor
1 db tojás
45 ml tej
2 db érett (szép pettyes héjú) banán
1 ek. zabpehely
2-3 ek. darált dió


walnut-banana-bread-with-custard
• liszt + szódabikarbóna + sütőpor + só + fahéj + dió + zabpehely;
• vaj + cukor;
• tej + tojás;
• liszt + vaj + tej + banán;
• forma (16,5 cm Ø), 180 °C;
• formában pihen, rácson hűl;

4 comments:

Erika said...

Nekem is szétesett egy kuglófom (hasonló tésztával). Mondjuk az is lehet, hogy még langyos volt és nem vártam meg amíg teljesen kihűl..? Pedig mutatós így a formában!

Anazar said...

Erika, igen, ez nekem is eszembe jutott, hogy talán túl hamar borítottam ki belőle...

Tiffanylda said...

Nagyon guszta és biztos finom! Ez itt kétszemélyes? Csak hogy tudjam, az óriás családra méretezést...:)))

Anazar said...

Tiffanylda, az adagot négy-hatnak mondanám. Persze étvágytól függ ;-)))