Puding-desszert: házi puding, meggyszósz, babapiskóta, tejszínhab
A túró rudi után most a vaníliás pudingra is (házi) próbát tettem. A nagy klasszikust, vaníliaízű pudingport, Dr.Oetker eredeti pudingját készítettem el. 'Magyarország legkedveltebb pudingpora', olvashatjuk a csomagoláson. Mindenki ismeri, mindenki szereti (hány csomagot kasználtok el havonta?), de vajon ki olvassa el az összetevőket?
Összetevők: kukoricakeményítő, étkezési só, aroma, színezékek: béta-karotin, riboflavin.
Sötétben is megtalálom, olyan erős vanília szaga van, szinte harapni lehet. Vanília, ahem, akarom mondani, bíversegglyuk (elnézést az obszcén kifejezésért, mi csak így hívjuk). A nagyüzemi vanília bizony azt sem tudja mi fán terem a(z igazi) vanília, hanem!, egy kedves kis állat, a hód végbélnyílásának váladékából nyerik (területének megjelölésére használja a drága, becsületes neve castoreum), egy csipetnyi hód vizelettel bolondítva. Yummy!!
Amikor azt látod, hogy 'természetes aroma', ne tévesszen meg, ne adjon hamis biztonságérzetet. Természetesen nem vaníliáról van szó. A hód nem egy mesterséges állat, létezik, kint a természetben, természetesen, és üríteni is szokott. Amikor a hódot megnyúzzák a szőréért, a mirigyet (castor sacs) kiveszik, majd füstölik vagy napon megszárítják (hogy megelőzzék a rothadást) és jópénzért eladják a parfümiparnak vagy az élelmiszeriparnak.
Amikor azt látod, hogy 'természetes aroma', ne tévesszen meg, ne adjon hamis biztonságérzetet. Természetesen nem vaníliáról van szó. A hód nem egy mesterséges állat, létezik, kint a természetben, természetesen, és üríteni is szokott. Amikor a hódot megnyúzzák a szőréért, a mirigyet (castor sacs) kiveszik, majd füstölik vagy napon megszárítják (hogy megelőzzék a rothadást) és jópénzért eladják a parfümiparnak vagy az élelmiszeriparnak.
Vegyük sorra, mi is van az 'eredeti' pudingporban? Szerencsére nem egy sok-komponenses valami. Kukoricakeményítő, rendben, van is itthon. Étkezési só, mert milyen a nem 'étkezési', amivel télen az utcát szórják (sajnos!)? Aroma (se nem vega, se nem vegán), lásd fentiek (azt már tudjuk, hogy ez a szó az ég adta világon szinte bámit takarhat, de legalább vették a fáradtságot és nem biggyesztették elé a megtévesztő szép 'természetes' jelzőt). Színezékek, béta-karotin és riboflavin. Az előbbi E160a, az utóbbi E101 az E-számok listáján. Szerencsére mindkettő ehető és emészthető, de vajon feltétlenül szükségünk van-e rájuk a házi pudingunkba? Nem, meg leszünk nélkülük.
A csomag 40 g-os, így vettem 40 g kukoricakeményítőt, adtam hozzá egy csipet sót, és odakészítettem egy kávéskanál vaníliakivonatot*. Ennyiből áll a házi pudingporunk! Ki ad ezek után a boltban érte pénzt?
Kimértem 400 ml tejet. A házi pudingport egy-két ek. hideg tejjel simára kevertem. A maradék tejet felforraltam, majd lehúztam a tűzről és hozzákevertem a csomómentesre elkevert pudingalapot. Adtam hozzá 2 ek. nyírfacukrot (xylitol) és egy tojássárgáját (színe is lesz, krémesebb állaga is lesz; opcionális, el is hagyható). Szépen besűrítettem. Az elkészült forró pudingot feltördelt babapiskótára (Bambi Lane) öntöttem. Hagytam langyosra hűlni, majd meggyszósszal ízesítettem, és kevés keményre vert tejszínhabbal (double cream) díszítettem. Jó étvágyat hozzá!
Meggyszósz: fagyasztott, magozott meggyet alacson lángon kevergetve felolvasztottam. Amikor fel is forrt egy-két ek. nyírfacukorral ízesítettem, majd besűrítettem 1 tk. (hideg vízben elkevert) kukoricakeményítővel.
* Organic Vanilla Extract INGREDIENTS water, organic ethyl alcohol (35%), organic vanilla bean extract (3%).
4 comments:
Hát igen, tényleg "természetes aroma" van benne, ki gondolta volna! :) Ezek után tutira nem fogom használni, teljesen jónak és használhatónak tűnik ez a házi verzió! :)
Igazad van, én is így gondolom, és én is csak házilag, kukoricakeményítővel készítek pudingot.
Jó volt ezt is megtudni, egy nagy tál tasakos vaníliás puding fogyasztása közben :D Én is váltok! Köszi a tippet!
:(
:)
Nagyon jó összefoglaló egy remek ötlettel! És az ínycsiklandozó desszertről nem is beszélve....:)
Post a Comment