Az élelmiszer-adalékanyagok használata mára általánossá vált. Úgy tarják mintegy 4-5 kg-ot eszünk meg belőlük egy évben (!). Évek óta vita tárgya a felhasználásuk. Az új vegyi anyagok egyszerűen ártatlanok amíg be nem bizonyosodik róluk, hogy nem azok, azaz, hogy betegségek kialakulásáért felelősek. Ráadásul a közel 4000 (!!) használatban lévőből csak 350 szabályozott!
A nagyüzemi gyártás során (feldolgozás, kezelés, csomagolás, szállítás, tárolás) kémiai adalékok (E-számok) egész hada teszi gusztusossá (színben, állagban) és ízletessé, meg persze eltarthatóvá, vagyis ehetővé az adott terméket. Majd a hab a tortán a csomagolás, ahol az ételfotó előbb a Food Stylist által plasztikázva, majd a grafikai szerkesztő programokkal extrán feljavítva kerül a kedves vásárló elé. A döbbenet csak a mikróba kerülés előtt érkezik el. No meg az évek elteltével nem értjük miért betegszünk.
Engem speciel az nagyon zavar, sőt dühít, hogy nem egységesen van feltüntetve a csomagolásokon ez az egész adalékanyagosdi. Van ahol csak az E-szám szerepel, van ahol csak a kémiai neve (jobb esetben), de az is gyakran előfordul, hogy egyik sem. Sőt az is érdekelne, hogy szinteteikus-e vagy természetes az a néhány halálfej nélkül (☺) fogyasztható E-szám. Azon is nagyon felhúzom magam, ha az összetevők úgy végződnek, hogy "fűszerek". Egy ízfokozó is lehet fűszer valakinek, amivel viszont én nem szeretném fűszerezni az ételem. Legyen végre rend a címkéken!
Akarva, vagy épp akaratlanul, de (még mindig) kevesen vagyunk, akik tudatosan vásárolunk. Van akit egyszerűen nem érdekel. Van aki nem is tud róla, hogy hiába szép meg drága, nem biztos hogy ehető. Van aki úgy gondolja, hogy az odafigyelés túl sok idejébe, energiájába kerül. Van aki azt vallja, egyszer úgy is meg kell halni, és inkább élvezi a életet. Az meg ember legyen a talpán aki megpróbál eligazodni.
Az egyik kedvenc reklámszlogenem a 7-8 évvel ezelőtti Fantás: "Igyál színt az életedbe". Ennél igazabbat talán még egy multi sem állított.
És akkor nagy vonalakban a színezékek, tartósítószerek, stabilizátorok, emulgeálószerek, ízfokozók, savanyúságot szabályozó, sűrítő meg csomósodást gátló anyagok és édesítőszerek útvesztője:
A nagyüzemi gyártás során (feldolgozás, kezelés, csomagolás, szállítás, tárolás) kémiai adalékok (E-számok) egész hada teszi gusztusossá (színben, állagban) és ízletessé, meg persze eltarthatóvá, vagyis ehetővé az adott terméket. Majd a hab a tortán a csomagolás, ahol az ételfotó előbb a Food Stylist által plasztikázva, majd a grafikai szerkesztő programokkal extrán feljavítva kerül a kedves vásárló elé. A döbbenet csak a mikróba kerülés előtt érkezik el. No meg az évek elteltével nem értjük miért betegszünk.
Engem speciel az nagyon zavar, sőt dühít, hogy nem egységesen van feltüntetve a csomagolásokon ez az egész adalékanyagosdi. Van ahol csak az E-szám szerepel, van ahol csak a kémiai neve (jobb esetben), de az is gyakran előfordul, hogy egyik sem. Sőt az is érdekelne, hogy szinteteikus-e vagy természetes az a néhány halálfej nélkül (☺) fogyasztható E-szám. Azon is nagyon felhúzom magam, ha az összetevők úgy végződnek, hogy "fűszerek". Egy ízfokozó is lehet fűszer valakinek, amivel viszont én nem szeretném fűszerezni az ételem. Legyen végre rend a címkéken!
Akarva, vagy épp akaratlanul, de (még mindig) kevesen vagyunk, akik tudatosan vásárolunk. Van akit egyszerűen nem érdekel. Van aki nem is tud róla, hogy hiába szép meg drága, nem biztos hogy ehető. Van aki úgy gondolja, hogy az odafigyelés túl sok idejébe, energiájába kerül. Van aki azt vallja, egyszer úgy is meg kell halni, és inkább élvezi a életet. Az meg ember legyen a talpán aki megpróbál eligazodni.
Az egyik kedvenc reklámszlogenem a 7-8 évvel ezelőtti Fantás: "Igyál színt az életedbe". Ennél igazabbat talán még egy multi sem állított.
És akkor nagy vonalakban a színezékek, tartósítószerek, stabilizátorok, emulgeálószerek, ízfokozók, savanyúságot szabályozó, sűrítő meg csomósodást gátló anyagok és édesítőszerek útvesztője:
> E100-199 = színezékek, hogy az élelmiszer jól nézzen ki;
☺ = E101 riboflavin (B2-vitamin), E160a alfa-karotin, béta-karotin, gamma-karotin (A-vitamin), E160d likopin;
☻ = E102 tartrazin (sárga ételfesték), E104-142 kőszénkátrány/azo-színezékek, E110 sárga-narancssárga ételfesték Finnországban és Norvégiában betiltott, E122 vörös és barna ételfesték jelenleg tiltott Kanadában, Japánban, Norvégiában, az USA-ban és Svédországban, E129 piros ételfesték betiltott Dániában, Belgiumban, Franciaországban, Svájcban és Svédországban, E150 karamell, E151-155 kőszénkátrány színezékek (fekete, barna); E173 alumínium, E174 ezüst;
> E200-299 = tartósítószerek, megakadályozzák a mikroorganizmusok (pl. penész) növekedését;
☻ = E200-203 szorbátok, E210-219 benzoátok, E220-227 szulfitok, E250-252 nitrátok (kolbászokban, erős rákkeltők, E250 sodium nitrite (nátrium-nitrit), E251 sodium nitrate (nátrium-nitrát), E262 diacetát, E281-283 propionok; E290 szén-dioxid;
> E300-321 = antioxidánsok, megakadályozzák az élelmiszer avasodását;
☺ = E300-304 aszkorbátok, aszkorbinsav (C-vitamin), E306-309 tokoferolok (E306 természetes E-vitamin, 307-309 szintetikus E-vitamin);
☻ = E310-312 gallátok, E320 BHA, E321 BHT;
> E322-494 = emulgeálószerek, segítenek megkötni a szószokat, több vizet lehet adni a húshoz, növelve a gyártó nyereségét; savanyúságot szabályozó anyagok, csomósodásgátlók és zselésítő anyagok;
☺ = E322 lecitin, E375 nikotinsav, niacin, nikotinamid (B3-vitamin) = színtartósság, E440 pektin;
☻ = E385 EDTA, E407 karragenát;
> E420-421 = édesítőszerek (Mannitol, Glycerol);
> E500-599 = savanyúságot szabályozó és csomósodást gátló anyagok;
☻ = E513 sulphuric acid (kénsav); E525 potassium hydroxide (kálium-hidroxid), E535 nátrium-ferrocianid, E541 nátrium-alumínium-foszfát;
> E600-E650 = ízfokozók;
☻ = E621 MSG (nátrium-glutamát), E631, E635;
> E901-915 = fényezőanyagok (glazing agent), csillogó, fénylő megjelenést adnak az élelmiszereknek és védőréteget képeznek; többségük viasz alapú;
> ☻ = E924 potassium bromate (kálium-bromát) - javító anyag; E925 chlorine (klór) - tartósítószer, fehérítő, javító anyag;
> E950-967 = édesítőszerek;
☻ = E950 acesulfame potassium (Acesulfame K), E952 cyclamate (ciklamát), E954 saccharin;
> E1400-1452 = sűrítő anyagok, átalakított keményítők;
☺ = E101 riboflavin (B2-vitamin), E160a alfa-karotin, béta-karotin, gamma-karotin (A-vitamin), E160d likopin;
☻ = E102 tartrazin (sárga ételfesték), E104-142 kőszénkátrány/azo-színezékek, E110 sárga-narancssárga ételfesték Finnországban és Norvégiában betiltott, E122 vörös és barna ételfesték jelenleg tiltott Kanadában, Japánban, Norvégiában, az USA-ban és Svédországban, E129 piros ételfesték betiltott Dániában, Belgiumban, Franciaországban, Svájcban és Svédországban, E150 karamell, E151-155 kőszénkátrány színezékek (fekete, barna); E173 alumínium, E174 ezüst;
> E200-299 = tartósítószerek, megakadályozzák a mikroorganizmusok (pl. penész) növekedését;
☻ = E200-203 szorbátok, E210-219 benzoátok, E220-227 szulfitok, E250-252 nitrátok (kolbászokban, erős rákkeltők, E250 sodium nitrite (nátrium-nitrit), E251 sodium nitrate (nátrium-nitrát), E262 diacetát, E281-283 propionok; E290 szén-dioxid;
> E300-321 = antioxidánsok, megakadályozzák az élelmiszer avasodását;
☺ = E300-304 aszkorbátok, aszkorbinsav (C-vitamin), E306-309 tokoferolok (E306 természetes E-vitamin, 307-309 szintetikus E-vitamin);
☻ = E310-312 gallátok, E320 BHA, E321 BHT;
> E322-494 = emulgeálószerek, segítenek megkötni a szószokat, több vizet lehet adni a húshoz, növelve a gyártó nyereségét; savanyúságot szabályozó anyagok, csomósodásgátlók és zselésítő anyagok;
☺ = E322 lecitin, E375 nikotinsav, niacin, nikotinamid (B3-vitamin) = színtartósság, E440 pektin;
☻ = E385 EDTA, E407 karragenát;
> E420-421 = édesítőszerek (Mannitol, Glycerol);
> E500-599 = savanyúságot szabályozó és csomósodást gátló anyagok;
☻ = E513 sulphuric acid (kénsav); E525 potassium hydroxide (kálium-hidroxid), E535 nátrium-ferrocianid, E541 nátrium-alumínium-foszfát;
> E600-E650 = ízfokozók;
☻ = E621 MSG (nátrium-glutamát), E631, E635;
> E901-915 = fényezőanyagok (glazing agent), csillogó, fénylő megjelenést adnak az élelmiszereknek és védőréteget képeznek; többségük viasz alapú;
> ☻ = E924 potassium bromate (kálium-bromát) - javító anyag; E925 chlorine (klór) - tartósítószer, fehérítő, javító anyag;
> E950-967 = édesítőszerek;
☻ = E950 acesulfame potassium (Acesulfame K), E952 cyclamate (ciklamát), E954 saccharin;
> E1400-1452 = sűrítő anyagok, átalakított keményítők;
Minden esetben olvassuk el a csomagoláson lévő szövege(ke)t mielőtt a kosarunkba tennénk az adott terméket. A félkész ételt hagyjuk a polcon, inkább szánjunk rá időt, hogy minden nap friss alapanyagokból főzzünk a magunk és családunk egészségére!
No comments:
Post a Comment