Saturday, September 07, 2013

Az első szeptemberi piac

market_SEPT
Dublin Food Co-op Organic Food Market & Temple Bar Food Market

Szeretem az őszt. Az színek, a fények, az illatok intenzitása és gazdagsága egyik más évszakéhoz sem hasonlít. Ha vagyunk olyan szerencsések, és van egy kis kertecskénk, itt az ideje betakarítani a megtermett javakat. Eltenni (beőzni, lefagyasztani), hogy télen is élvezhessük a napfény érlelte zöldséget, gyümölcsöt.

Városi ember meg azzal főz, amit a piacon talál. A mai kosárba sok helyi, szezonális zögyü került: póréhagyma, spenót, zöldbab, cékla, gomba, cukkini, paradicsom és paprika, alma, kukorica, sárgarépa (a padlizsán, az áfonya holland, a körte francia, az édesburgonya amerikai, az avokádó perui, a banán dominikai). A gyönyörűséges, illatos paradicsom és paprika McNally-éktől. Lecsó lesz belőle! A póréhagyma levesben végzi, a cukkini, sárgarépa, zöldbab, padlizsán, cékla főétel része lesz. A spenót, az édesburgonya köret, a gomba köret-kiegészítő. A kukorica főve, csipet sóval kerül majd asztalra. A gyümölcs magában, nyersen fogy majd el, esetleg egy kis joghurttal. Jó egészséget!

No comments: