Sunday, September 08, 2013

Lecso, lecso

lecso
Egy lépéssel közelebb...

Ha nyárvég, akkor lecsó! Ha lecsó, akkor palágyi. Vagy traski (tejfellel habarva). Vagy chorizós. Vagy tojásos. Vagy soknás. A lényeg, hogy lecsó, LECSÓ legyen!

Mióta kerestem ezt a kesernyés illatú-ízvilágú, sötétzöld paprikát, mert biz nekem az igazi lecsó nem tv-paprikás. Gyerekkrom lecsóit a tv-paprikánál vastagabb húsú, méregzöld, kerekded, négy 'cikkelyes', kesernyésbe hajló paprika jelentette. Minden más csak imitáció. Ez a McNally-féle hegyes nagyon közel áll hozzá ízben, állagban, így hajszálnyira vagyok a tökéletes lecsótól. Jövő szombaton dupla adag paprika-paradicsom jön majd haza, mert a mostani adagból (10 db) készült lecsó villámgyorsan fogyott el, kinyaltuk a fezekat is, egy kanállal sem maradt vacsorára.

Két szép hagymát megpucoltam, félbe vátam és vékonyan felszeleteltem, és egy bő ek. kókuszolajon világosra fonnyasztottam. Hozzáadtam a felkarikázott paprikát, kevés vizet (1-2 dl) öntöttem hozzá, és fedő alatt félpuhára pároltam, majd hozzáadtam a felszeletelt paradicsomot és finoman gyöngyöztetve, fedővel félig letakarva készre főztem (bő háromnegyed óra). Enyhén sóztam. Illatos, puha kenyérrel kínáltam.

A palágyi lecsó szalonnás alappal készül, a traski szalonna nélküli, de a végén tejfellel van behabarva. Ez a vegán változat disznózsír helyett az egészségesebb kókuszolajjal, és 100% bio-organic alapanyagokból lett összeállítva. Jó étvágyat!

Nálatok milyen a lecsó?

peppers_and_tomatoes

2 comments:

Hankka said...

Gyerekként semmilyen formában nem ettem meg, hiába próbálkoztak a szüleim. :) Aztán - már felnőttként - rákaptam a tojásosra, nagyon szerettem, pár éve pedig a szimpla hagyományos lecsó a kedvencem! :) Nagyon finom! :)

trollanyu said...

Lecsó, a megunhatatlan, mi is nagyon szeretjük, bárhogyan, de kedvenc a kolbászos meg a tojásos:)