Monday, January 13, 2014

Tarta de queso (Doña Carmen)

flan
A desszert, amit két nap alatt háromszor sütöttem meg!!

Cseperedő örökmozgóm idén találkozott először a Santa-val, a 'Family Christmas Party' keretében. Meg kell mondjam, 'proper' Santa volt! Szülők és apróságok zsongták tele a termet. Nassolni meg csipegetni való is volt bőven. A kínálat bőségében megakadt a szemem egy aranyló tetejű édességen. Egyik szelet követte a másikat. Már rá kellett szólnom magamra (bevallom nem is kóstoltam másat)! A desszert gazdáját is sikerült megismerni. Mohón le is csaptam a receptre. Köszönöm César!! A recept az édesanyjáé. Köszönöm Doña Carmen! A sült túrótorta tapintásra lágy és rugalmas (de nem gumi!), illatra kellemesen bódító, ízre pedig egyszerűen woohoo.

Az eredeti repect:

2 csésze natúr joghurt
2 csésze tej
2 csésze liszt
2 csésze tejszín
3 csésze cukor
6 tojás
4 kockasajt ('kördobozos háromszög sajt')


Keverjünk össze mindent a turmixgéppel, és tegyük a sütőbe - 10 percig 200 °C-on, majd 185 °C-on továbbí 50 percet süssük. Ezután hagyjuk kihűlni. A formát érdemes kikenni olajjal és meghinteni liszttel, hogy ne ragadjon bele a tészta.

A két csészényi mennyiség bőséges, de mivel nincs ekkora formám, az adagot lecsökkentettem. Az első egy kerek jénaiban sült (fél csészényi mértékek), a második (a fenti képen) már a külön a célra vásárolt szögletes jénaiban. A recepten változtatni nem akartam. Kockasajtot már rég nem fogyasztok, de úgy gondoltam legyen az első olyan amilyennek lennie kell. Aki ismer, viszont tudja, hogy a 3 csésze cukornak (az 750 g!!, ennyit egy év alatt nem sütök) nálam esélye sincs, így ebbe feltétlenül bele kellett nyúlnom.

Az én receptem a 25x25cm-es jénaihoz:

2/3 csésze joghurt (natúr)
2/3 csésze tej
2/3 csésze liszt
2/3 csésze tejszín
1/3 csésze nyírfacukor (Xylitol)
2 db tojás
1 db háromszögsajt
csipet só
fél kk. vanília kivonat

A jénait vékonyan kikentem olajjal, meghintettem kevés liszttel és ebbe öntöttem a tésztát. Öt percig sütöttem 200 °C-on, majd levettem 180 °C-ra és aranybarnára sütöttem a tetejét (25-30perc). Hagytam a formában langyosra hűlni, majd meglazítottam a négy oldalát és kiforítottam (szépen kiváik), majd szeleteltem. Jó étvágyat!

Tipp: Ez egy kitűnő alap, amit kedvünkre variálhatunk. Kerülhet bele reszelt citromhéj, vagy vanília kikapart magja, vagy fagyasztott/friss bogyós gyümölcs, esetleg meggy (ó, meggyel nagyon tudnám szeretni). Hűtőben lehűtve, forró gyümölcsöntettel tálalva... A harmadik adagot baracklekvárral bolondítottam. Miután öt percet sült, teáskanálnyi baracklekvár cseppeket pottyantottam a már nem egészen folyós tésztába.

13 comments:

M@rti said...

Meggyőztél! ...szerintem...

Erika said...

Gyönyörűek, köszi a receptet! Én is lekvárral tudnám elképzelni ;-)

Adél said...

Ez piszok jól néz ki:) Az elején nagyot néztem a 3 csésze cukorra :)de aztán látom, h változtattál.

Bokor Boglárka said...

Nagyon szuperül néz ki, mentve és reménység szerint még este kipróbálva gluténmentes változatban. Köszi a receptet!

egycsipet said...

Hű, ez nagyon jól néz ki, kipróbálós lesz! :)

Györgyi said...

Nagyon meggyőző ez a recept. Elmentettem :)

Anazar said...

Lányok, köszönöm. A recept Doña Carmen-t dícséri!

Boglárka, készült rizslisztes változat is (az első az volt), az állagán, ízén nem változtatott, de azt tapasztaltam, hogy a rizsliszt jobban ég (égett szaga volt, míg a sima búzaliszttel készültnél nem volt ilyen), és alig tudtam lecsalogatni a jénairól, úgy megkedvelték egymást (képezett valami réteget a falán, ahol az olajos liszt volt, de nem volt tészta).

teller-cake said...

Elsőre azt hittem, hogy alj nélküli túrós lepény, de így még izgibb! Nem is tudtam a "cseperedő örökmozgóról", így utólag is szívből gratulálok! <3

Tiffanylda said...

Hú, de izgalmas! Még ma kipróbálnám, de kicsit zsírmentesebb kéne!:( Konkrétan a tejszín...esetleg kókusz? Durumliszt jó bele szerinted? Esz a fene rendesen, mert annyira jól néz ki!:)))

Tiffanylda said...

Nem ment el az üzenetem, hát akkor újra!.. Nagyon kipróbálnám, most azonnal, de elsősorban a tejszín miatt nekem túl zsíros lenne. Esetleg kókusztej? Durumliszt is jó? Köszi, ha válaszolsz! Csodásan néz ki!!!

Anazar said...

Teller-Cake, köszönöm és köszönöm :-)

Tiffanylda, igen a tejszín megnyomja rendesen, na nem mintha a tojás vagy a tej szírszegény lenne ;-)) De! kísérletezz nyugodtan. Tejszín helyett tejföl vagy még egy adag joghurt. Hétvégén én tejfölösen készítem majd, fagyasztott gyümölccsel. Kókusztej szerintem remek lehet bele, az enyém is zabtejes lesz. A durumliszt is kipróbálós. Sütöttem már rizsliszttel is, az állagán nem változtatott, csak a mosogatási idő volt ötször annyi ;-))

marisz57 said...

Anita, megsütöttem a sajttortát, és nagyon jól sikerült!
köszönöm a receptet, és hivatkoztam rád a blogomban:http://tortafuggo.blogspot.hu/2014/01/sajttorta-tarta-de-queso.html

Anazar said...

Örülök, hogy ízlett Marisz! A gyümölcsös is elkészült, a napokban felteszem :-)