Wednesday, January 29, 2014

Leltár a konyhában 2014

pantry_inventory_2014
Mutasd a konyhaszekrényed [kamrád, hűtőd], és megmondom ki vagy.

Pánikra semmi ok, nem pszichológus szemmel, vagy Freud-i mélységekben, hanem csak egy egészségtudatos szárnyait bontogató háziasszony-anyuka szemével.

Az első leltárt éppen négy éve, januárban posztoltam. Ugyanaz a konyha, ugyanaz a konyhaszekrény, ám azóta sok minden történt konyhán innen és túl. Az időszakos vegetarianizmus tíz hét vegánságban kulminált, új ablakot nyitva a világra. Közel öt hónapja szárnyas jószág nem tette lábát a vágódeszkára. Semmi sem múgat és béget a fazékban. Az utóbbi két-három hétben beengedtem pár halat (lazac, tengeri sügér) a serpenyőbe meg a sütőbe, amolyan hétvégi 'kikapcsolódas' néven. A tejtermék-fogyasztás minimálisra csökkent. Kevés joghurt vagy kefír van időnként terítéken. A sajt, vaj, tejszín, tej nem lesz rezidens a hűtőben. Hétfőtől péntekig vegán/vegetáriánus, hétvégén hal. Itt tartunk most.

A megváltozott étrenddel a konyhaszekrény, hűtő tartalma is megváltozott. Lássuk hát az idei leltárt, ami Erika felkérésére készült.

Hüvelyesek:
- bab (fava, mung, blackeyed, butter, azuki, haticot, black turtle, pinto, kidney, cannellini);
- csicseriborsó, lencse (vörös, barna, zöld Le Puy), feles sárgaborsó;

Gabonafélék:
- rizs (barna, vörös Camargue, vad, risotto, basmati, jázmin);
- árpagyöngy, hajdina, quinoa, köles, amaranth, couscous, bulgur, kukoricadara;


Tésztafélék:
wholegrain spelt spaghetti (Biona), brown rice fusilli (Doves Farm), rice & millet spirals (Orgran);

Lisztek:
wholegrain spelt, strong wholemeal bread, plain white, rice (Doves Farm), chickpea;


Reggelihez:
- zabpehely, quinoapehely;
- puffasztott hajdina vagy gluten free mix (puffasztott barna rizs, hajdina, köles - Big Oz), kukoricapehely (Lima);
- zabtej (Rude Health);
- creamed coconut (Biona);


Diófélék, magvak:
szezámmag, tökmag, napraforgómag, lenmag, chia, mák (köszönöm Erika);
- dió, mogyoró (hazel), mandula, kesudió, brazildió, kókuszreszelék;

Aszalt gyümölcs:
szilva, sárgabarack, füge, datolya (Crazy Jack), mazsola, goji;

Édesítésre:
nyírfacukor (Total Sweet Xylitol), kókuszpálmacukor/kókuszvirágnektár (Biona), akácméz;

Olajok:
olívaolaj (Biona), szőlőmagolaj, kókuszolaj, szezámolaj;

Étrendkiegészítők:
pea protein, hemp protein (Pulsin'), maca powder, nori (sheets, flakes);


Fűszerek:
- szárított rozmaring, oregánó, bazsalikom, majoranna, tárkony, petrezselyem, görögszéna, curry levelek, babérlevél, chilli flakes, chipotle (füstölt jalapeño);
- őrölt paprika, kurkuma, fűszerkömény, római kömény (kumin), gyömbér, fahéj;
- egész fekete bors, rózsabors, csillagánizs, szegfűszeg, fahéj, mustármag, koriandermag, black onion seed, köménymag, római kömény (kumin), kardamom;
- vega-mix (köszönöm Erika);
- Cajun fűszerkeverék (őrölt bors, kömény, mustár, pirospaprika, chili, oregánó, kakukkfű, tengeri só, fokhagyma, hagyma);

Üveges egyebek:
savanyú káposzta (Raw Health), paradicsomlé (Middle Earth Organics Tomato Rustica), paradicsompüré (Biona), almond butter, cashew nut butter (Biona), tahini, balzsamecet, vanilla extract;

sauerkraut
Teák:
kamilla, édeskömény, málnalevél, rooibos, menta, zöld jázmin, meg friss gyömbérgyökér;

A hűtőben:
a zöldségek mellett gyömbérgyökér, citrom, thai citromfű, Udo's oil blend, Floradix vagy Floravital;

3 comments:

eRecipe said...

I'd like to invite you to join our site www.erecipe.com . I really enjoy your blog and recipes and I think the over 8,000 unique daily visitors to eRecipe will too.
By joining eRecipe, we will provide the Nutrition Facts for every recipe you post in which you could customize and add to your blog. Viewers need and love to know the nutritional facts. Its a free service that we offer to blogs and recipes we really love. It looks professional and your members will love it.
Simply visit www.erecipe.com or contact me at michelle@erecipe.com. We look forward having you in our network!

Erika said...

Köszi a bejegyzést! szép rend van nálad és minden szuper egészséges! jó példát mutatsz nekem ;-)

Anazar said...

Erika, a rend az úgy keletkezett, hogy leszedtem mindent a polcokról, hogy lejegyezzem mi is van a konyhaszekrényben. Ennél azért kaotikusabban szokott kinézni, de én mindig tudom miért hova nyúljak. Az alsó polcon vannak a fűszerek-diók-magvak, amit leggyakrabban használok. A középsőn a hüvelyesek-gabonafélék (mindig ázik valami a konyhapulton). A felső polcon a ritkábban használt dolgok, vegyesen. Az utóbbi hat hónapban igencsak átalakult a 'pantry' tartalma. Sok minden kikerült, és több minden bekerült.