Monday, March 10, 2014

Mától gluten-free

gluten-free
Konyhatündér pár hétre gluténmentes üzemmódba vált

Gondoltam, feldobom a vegán étkezést egy kis gluténmentességgel. Extrém, tudom, van akinek már a vegán is elképzelhetetlen, de nem félek a szélsőségektől, egy csöpp kaland még belefér. Ártani nem árthat, lehet, hogy még használni is fog.

Mi a glutén?
A glutén az egy gabona-fehérje, a búza és rokon fajok jellemzője. A gliadin és a glutenin alkotja, és a keményítő tartalmú megbelsőben található. A glutén teszi rugalmasságát a tésztát.

Miben van glutén?
Búza (tönköly, kamut [Khorasan], durum) és termékei (búzadara, bulgur, couscous, seitan), továbbá árpa, rozs, tritikálé (a búza és a rozs hibridje).

Mi gluténmentes?
Rizs, hajdina, köles, kukorica, quinoa, amaránt (amaranth), cirok (sorghum/jowar), teff. Hüvelyesek (borsó, bab, lencse, szója, csicseri).

Mi a helyzet a zabbal?
A zab eredendően gluténmentes, de gyakran gluténnal 'szennyeződik' termesztése, szállítása, tárolása vagy feldolgozása során.

Rejtett glutén?
Csak hogy ne legyen ilyen egyszerű a játék, az élelmiszeripar tesz róla, hogy résen legyünk, ha ki akarjuk kerülni a glutént, ugyanis kedvelt stabilizáló és sűrítő anyag. Nincs olyan finomított élelmiszer, amibe
ne csempésznék bele. Fagylalt, ketchup, szójaszósz, salátaöntetek, feldolgozott hús, mustár, majonéz, rágógumi, tartalmazhat rejtett glutént. Belerakják gyógyszerekbe, táplálékkiegészítőkbe. Maláta, dextrin /maltodextrin, módosított (étkezési) keményítő, természetes aroma, mind 'vigyázz' lámpát kap, ha gluténról van szó. Feldolgozott, félkész élelmiszerek, készételek és gyorsételek szinte mindig tartalmaznak glutént. Kereskedelmileg előállított? STOP! Glutén!

No comments: