Tuesday, March 18, 2014

Gluténmentes gabonák

gluten-free_grains
Quinoa, köles, rizs, hajdina...

Mi gluténmentes?
Rizs, hajdina, köles, kukorica, quinoa, amaránt (amaranth), cirok (sorghum), teff.

Mi NEM gluténmentes?
Búza, árpa, rozs.

A zab eredendően gluténmentes, de gyakran gluténnal 'szennyeződik' termesztése, szállítása, tárolása vagy feldolgozása során.

Quinoa - Nagyon kedvelem ezt az Andok régióból (Ecuador, Bolívia, Kolumbia, Peru) származó, magas fehérjetartalmú pszeudo-gabonát ('álgabona'), ami a cékla és a spenót közeli rokona. Esszenciális aminosavakat (lysine pl.), valamint kalciumot, foszfort és vasat tartalmaz. Fehérjetartalma magas (tömegének 14%) a többi gabonához képest, de nem olyan magas, mint pl. a hüvelyeseké. Több formában kapható: szemes, puffasztott vagy pehely. Gyorsan megfő, könnyem emészthető. Semleges ízű, így jól kombináható. Reggelire, salátákba (itt meg itt), köretnek kiváló.

Köles - Ezzel a gabonával még mindig csak barátkozom. Neki-nekifutok, de megtörik a lelkesedés, mert vagy szétfő, vagy kemény marad. Ha több vízzel főzöm, pép lesz az eredmény, ha kevesebb vízzel készül, nagy az esély, hogy ropogni fog. Egyik változat sem ízlik. Nem sikerült még kellően főtt, pergős szemű kölest produkálnom, de dolgozom rajta. Kívácsi lennék, hogy bírtak vele Észak-Kínában meg Koreában.

Rizs - Sokoldalú, sokféle, szeretem. Van ez a felfordulás a barnarizs körül, hogy mégsem olyan egészséges, mint a fehérrizs. Az egy dolog, hogy tápértéke magasabb, de a benne lévő Phytic acid (fitinsav) gátolja bizonyos ásványi anyagok felszívódását, mint a cink, vas, kalcium és magnézium. Vagyis a magasabb ásványi anyagot ugyan bevisszük, de nem hasznosul. Ott van még a rizs arzéntartalma körüli rémítgetés, hogy előszeretettel szívja fel a talajból a vízbe került arzént, amit pedig a magban koncentrálódik. >> rizs

Hajdina - Nem volt kedvencem gyerekkoromban ez a pszeudo-gabona, de ma már messze jobban értékelem jellegzetes illatát, ízvilágát. A napokban megkóstoltam a zöld változatát is (nincs megpirítva). Enyhébb, kevésbe karakteres. Szeretni való ez is. Állagában nekem az árpagyöngyhöz hasonlított, enyhe ellenállást érzetem itt is, amikor rágtam. Tetszett, az árpagyöngyben is ezt szeretem (az árpagyöngy NEM gluténmentes!).
>> hajdina

No comments: