Saturday, May 16, 2009

Irish Cooking

Az ir konyha nem nevezheto vilaghirunek. Az egyszeruseg jellemzi (mind alapanyagok, mind elkeszites, mind talalas teren). Krumpli hussal. Boseges, kiados, tartalmas, laktato. A dus, zold, domboldali legelokon gyepelo szarvasmarha es barany, a kornyezo vizekben fogott tengeri hal, rak, kagylo, a XVI. szazad masodik feleben behozott burgonya alkotjak hagyomanyosan az ir konyha fobb elemeit. Hajdan szarvas, oz, vadlud is gazdagitotta a husfogyasztast (mig a keltak a szarvasmarhat, a normannok a baranyt reszesitettek elonyben). Kaposzta, hagyma, zab, arpa, sajt, vaj, alma, korte, rebarbara, malna, afonya szerepelnek me'g az osszetevok kozott.

Negy ev dublini itt tartozkodas utan volt idom megkostolni nehanyukat, tobbet is kozuluk szivesen fogyasztok. MOST erkezett el az ido, hogy el akarom kesziteni sajatkezuleg is a kedvenceimet.

>> Ime nehany hagyomanyos ir etel:
Irish Breakfast -- bacon (angolszalonna), sausage (kolbasz), tojas, veres es zabpelyhes hurka, paradicsom, krumplilepeny
Porridge -- zabkasa
Smoked Salmon -- fustolt lazac
Boxty -- burgonyabol keszult lepeny
Buttermilk / Oatmeal Pancakes -- iros/zablisztes palacsinta
Champ (Poundies) / Brúitín -- zoldhagymas burgonyapure
Colcannon -- kelkaposztaval dusitott burgonyapure
Irish Stew /Stobhach Gaelach -- barany, krumpli es hagyma
Dublin Coddle -- szalonna/sonka, kolbasz, burgonya es hagyma
Irish Farm Broth -- tanyasi eroleves ;-)
Potato Soup -- krumplileves
Dublin Cockle and Mussel Soup -- kagyloleves
Seafood Chowder -- kremes halaszle
Dublin Bay Prawns -- Dublin-öböl garnela ra'k
Corned Beef -- sozott marhahus
Cork Crubeens -- disznolab es kaposzta
Beef and Stout Stew / Beef in Stout -- marhahus sorben
Sirloin Steak -- ha'tszin rostelyos
Rack of Lamb -- baranyborda
Slow Roasted Belly of Pork -- sertessult
Brown / White Soda Bread -- szodabikarbonas kenyer
Oat Cakes -- zablepeny
Buttermilk Scone -- iros pogacsa
Rhubarb Tart -- rebarbaras lepeny / pite
Barm Brack / Báirín Breac -- mazsolaval gazdagitott elesztos kenyer, vajjal szervirozva, teahoz
Carrageen Pudding / Blancmange -- tengeri hinarbol / algabol keszult edes desszert
Blackberry and Apple Crumble -- szeder es alma morzsa-torta / pite

No comments: