2 db lazacfile
80 g vaj
1 csokor snidling
1 citrom reszelt heja
60 g vizitorma
so, bors
1-2 ek. vaj es olivaolaj
A sutot elomelegitem 200 °C-ra. Kozben a lazacfileket atmosom es papirtorlovel megszaritom. Egy vastag alju serpenyoben felforrositok egy keves vajat es olivaolajat (1-1 ek.), majd megpiritom a lazacot mindket oldalan. Nem tovabb mint egy perc! A halat tuzallo talba helyezem, sozom, borsozom, keves vajat ontok a tetejere es 1-2 ek. olivaolajat kore, majd beteszem a sutobe, ugy 10-12 percre (ha a file vastag, akar negyed orara, csak vigyazzunk, hogy ne sza'ritsuk ki).
A vajat alacson hofokon, lassan megolvasztom, beleteszem a cirtom reszelt hejat, majd lehuzom a tuzrol es hozzaadom a finomra vagott snidlinget. Kesz a szosz :-)
A vizitormat atmosom, lecsepegtetem, a hosszu szarait eltavolitom, majd a tanyer egyik felere halmozom. Melle teszem a lazacfilet es leontom a meleg snidlinges-citromos-vajas szosszal. Azonnal talalom! Piritott lazac vajas szosszal es vizitormaval. Az izek pompasan harmonizalnak!
[i] Az ireknel a lazac a halak kiralya, the King of Fish. Mar a mitologiaban utalnak ra, mint Salmon of Knowledge v. Salmon of Wisdom. Egy ir aldas pedig a kovetkezokeppen szol: May you be as healthy as the salmon.
No comments:
Post a Comment