Sunday, April 11, 2010

Raspberry Clafoutis

Hozzávalók (6 db):
4 ek. liszt, csipet só
4 ek. porcukor
1 tk. kukoricaliszt
csapott tk. sütőpor
2 db tojás
3/4 csésze tej
1 tk. vanília kivonat
30 szem friss málna


A liszthez adom a sót, porcukrot, sütőport és a kukoricalisztet.

A tojást habosra keverem, hozzáadom a tejet és a vanília kivonatot, majd beleszitálom a lisztet.

A formákat (cocottes) kikenem vajjal, hintek vele kevés barnacukrot, 5-5 szem málnát teszek mindegyik aljára, majd felöntöm a tésztával, úgy háromnegyedig. 190 °C-ra előmelegített sütőben megsütöm.

Tipp: a tészta remekül feljön, ám hamar össze is esik, amint kikerül a sütőből. Langyosan kell tálalni, ízlés szerint porcukorral meghintve.

[i] Clafoutis vagy Flaugnarde? A clafoutis (sült francia desszert, a pancake és a custard között valahol félúton - Limousin régióból ered) eredetileg meggyel (Black Cherry, Prunus serotina) készül (a hagyományos Limousin-i clafoutisba a meggy magját is belesütik, remek ízt ad ki sülés közben); míg a hozzá hasonló flaugnarde minden egyéb gyümölccsel: alma, körte, barack, szilva, áfonya, szeder, stb. A hollandoknak is van hasonló 'palacsintájuk', a pannekoek, ami lehet édes (almás, körtés, mazsolás) vagy sós (baconnel, sajttal). Ma már a clafoutis készülhet málnával, szederrel, cseresznyével, áfonyával, ribizlivel is.

No comments: