Monday, April 19, 2010

Turkey ragout soup with tarragon


Nagy kedvenc a tárkonyos pulykaraguleves! Ha szép pulykamellhez jutok, mindig készül belőle egy nagyobb adag. Az elmúlt napokban többször is (szám szerint háromszor)! Legutóbb vendégeinket letpem meg egy-egy tál illatos ragulevessel.

Az ragualap mindig ugyanaz (apró kockára vágott sárgarépa, petrezselyemgyökér - lásd 2. kép), de a továbbiakat variálom. Van, hogy borsó kerül bele (1. és 4. kép), van, hogy apró rózsáira szedett karfiol (3. kép). Tálaláskor tárkonnyal vagy friss petrezselyemzölddel szórom meg. Tejes-tejfölös-tejszínes habarás nem kerül bele! A tejföl vagy joghurt (3. kép) tálaláskor kerül mellé, így mindenki ízlése szerint tehet bele (és tejérzékenyek is ehetnek belőle, de másik nagy előnye, ha (!) marad másnapra, gond nélkül átforralható).

Én így készítem:
Egy fej vékonyra szeletelt vöröshagymát kevés olívaolajon megpirítok, hozzáadom a kisebb kockára vágott pulykamellet (200 g). Három-négy percig együtt pirítom, majd lehúzom a tűzről, és fűszerezem: 2-3 babérlevéllel, kevés frissen őrölt borssal, pirospaprikával, szárított kaporral, őrölt fűszerköménnyel és zsályával, végül belemorzsolok egy zöldségkockát és meghintem tárkonnyal. Annyi vízzel öntöm fel, hogy épp ellepje, majd felforralom. Miután felforrt alacsony hőfokon, fedő alatt 4-5 percig hagyom főni, majd beleteszem a kisebb kockára vágott sárgarépát (3-4 db) és petrezselyemgyökeret (2-3 db nagyobb). Kevés vízzel utánaöntöm, hogy a zöldségek is víz alatt legyenek. A legalacsonyabb hőfokon (!), fedő alatt főzöm tovább 10-15 percig, majd hozzáadom a borsót vagy a kis rózsáira szedett karfiolt, felöntöm a kívánt mennyiségű vízzel, és lassú tűzön (továbbra is fedő alatt) hagyom lassan fövögetni. Minél tovább fő (kulcs a lassú tűz), annál ízesebb lesz! Nálam akár 2-2,5 órát is igénybe szokott venni a kezdetektől a tálalásig (tárkonnyal vagy petrezselyemzölddel meghintve, mellé tejföl vagy natur joghurt).

Tipp: Joghurttal savanykásabb, tejföllel krémesebb. A tejföl darabosabb marad, míg a joghurt szebben elkeverhető. Ha a tejfötől nem elég savanykás, tálaláskor kevés friss citromlét lehet facsarni a tányérba, vagy egy-egy vékony karika citrommal tálalni. Enjoy!

No comments: