Rég volt. Az idén még nem is készült. Palágyban vasárnaponként kötelező. Úgy teljes egy vasárnap. Mama korán reggel odateszi, lassan fövöget, és mire hazaér a templomkából, meg is fő. Az enyém is főtt, sokat. Öt és fél órát.
A combok (a boltban vagy comb, vagy mell, vagy egy egesz jószág kapható, a hentesnél van más is, de ott nem tetszik a helyiség szaga, igen, szaglik) bőrét lehúztam, mert nem akartam zsírosra a levest. Hideg vízben fel tettem főni. Felforrt, lehaboztam. Lassú tűzre vettem, a legkisebbre. Zöldségeztem: 1 fej zeller, 1 fej karalábé (negyedelve), 4 db sárgarépa, 5 kisebb petrezselyem, 1 fej hagyma, 1 db paradicsom, 1 db paprika (egészben). Fűszereztem: 1 gerezd fokhagyma, 2 db babérlevél, 1 csokor zellerlevél (fehér cérnával összekötve), pár szem egész bors, kevés só, pirospaprika, őrölt fűszerkömény, pár csepp olívaolaj, csipet kurkuma. Majd letakartam fedővel és órákon át finoman gyöngyöztettem.
Tálalás előtt a hagymát, fokhagymát, babérlevelet, paradicsomot, paprikát és a csokor zellerlevelet kidobtam. Tálaláskor a húst és a zöldségeket külön tányérra szedtem. A levest szűrőkén át mertem a tányérba (így lesz tiszta és aranyló, és a borsszem is fennakad). Csigatésztát főztem hozzá.
Tipp: Palágyban a levesben töltelék is fő.
A levest mielőtt hűtőbe tenném átszűröm, a húst pedig külön tányéron tartom, letakarva. Másnap a kívánt mennyiséget alaposan átforralom (már a hússal együtt), és friss tésztát főzök hozzá.
A combok (a boltban vagy comb, vagy mell, vagy egy egesz jószág kapható, a hentesnél van más is, de ott nem tetszik a helyiség szaga, igen, szaglik) bőrét lehúztam, mert nem akartam zsírosra a levest. Hideg vízben fel tettem főni. Felforrt, lehaboztam. Lassú tűzre vettem, a legkisebbre. Zöldségeztem: 1 fej zeller, 1 fej karalábé (negyedelve), 4 db sárgarépa, 5 kisebb petrezselyem, 1 fej hagyma, 1 db paradicsom, 1 db paprika (egészben). Fűszereztem: 1 gerezd fokhagyma, 2 db babérlevél, 1 csokor zellerlevél (fehér cérnával összekötve), pár szem egész bors, kevés só, pirospaprika, őrölt fűszerkömény, pár csepp olívaolaj, csipet kurkuma. Majd letakartam fedővel és órákon át finoman gyöngyöztettem.
Tálalás előtt a hagymát, fokhagymát, babérlevelet, paradicsomot, paprikát és a csokor zellerlevelet kidobtam. Tálaláskor a húst és a zöldségeket külön tányérra szedtem. A levest szűrőkén át mertem a tányérba (így lesz tiszta és aranyló, és a borsszem is fennakad). Csigatésztát főztem hozzá.
Tipp: Palágyban a levesben töltelék is fő.
A levest mielőtt hűtőbe tenném átszűröm, a húst pedig külön tányéron tartom, letakarva. Másnap a kívánt mennyiséget alaposan átforralom (már a hússal együtt), és friss tésztát főzök hozzá.
No comments:
Post a Comment