Wednesday, February 02, 2011

Vörös banán

red banana
A Közép-Amerikából és a Karib-tenger szigeteiről számazó vöröses-lila héjú változat valamivel kisebb és tömöttebb mint a hagyományos sárga banán. Puhább is, édesebb is. A húsa színe krémes, enyhén rózsaszínes. Minél vörösebb a héja, annál több benne a karotin és magasabb a C-vitamin szint.

A legjobb akkor fogyasztani, amikor már enyhén puha (ujjteszt). Pár napig szobahőmérsékleten tárolva (mint a sárga banánt is) elérhető a kívánt fázis.

Nyersen desszertekbe, gyümölcssalátákba, tejes smoothie-ba, joghurtba kiváló, de lehet sütni, rántani, pirítani, rizzsel párolni, héjában sütni vagy grillezni.

Praktikus tízórai vagy uzsonnai gyümölcs ha úton is vagyunk, hiszem nem kell megmosni és a hámozáshoz sem kell kés vagy egyéb eszköz.

[!] A fa levelei nagyok, rugalmasak, ráadásul vízálló. Így Ázsiában gyakran használják környezetbarát, eldobható tányérnak vagy élelmiszer tartónak, sőt esernyőnek is megállja a helyét. Grillezni is lehet benne, a levél megóvja az ételt, hogy megégjen, és finom ízt is ad hozzá.

Tipp: Banános-tejszínes tekercs itt, Banános-juharszirupos palacsinta itt, Fagyasztott csokoládés banán itt

2 comments:

Pixie Pie said...

Hogy mik vannak?! Nálunk is lehet ilyet kapni? Tök jó, hogy így leírsz minden infót, amit tudni lehet az ilyen különlegességekről, többek közt ezek miatt is szeretlek olvasni. :)

Anazar said...

Köszönöm Pixie Pie!

A vörös banánról nem tudom, hogy kapható-e odahaza, de a levél és a virág minden bizonnyal fellelhető az ázsiai élelmiszerüzletekben.