Monday, September 30, 2013

Vegán étrend - Napi menü

vegan21nap
Neal Barnard (21-Day Vegan Kickstart) inspiráló ötleteket ígér minden egyes napra. Kívácsian várom. Már csak azért is, mert elnézve a kamra-ajánlását, meg a menü-tervét, épp csak fel nem nevettem. A fagyasztott vagy konzerv zöldség meg gyümölcs éppolyan jó mint a friss? A konzerv leves is ugyanolyan jó? Persze, az extra aluminium kifejezetten táplálóvá teszi! Szendvics ebédre? A szárított gyümölcs kimerül a mazsolában? Fagyasztott gofri? Marinara szósz? Fagyasztott pizza? Kínai, thai vagy épp mexikói - elvitelre? Kellogg’s Corn Flakes?? Zabpehely kis csomagokban vagy készíts eleget a hétvégén, hogy csak (fel)melegítsd hétközben? Kis dobozos növényi tej? Vegán deli szeletek? Táplálkozás kezdőknek! Valószínűleg nagy lépés ez a pizza, hamburger, sült krumpli, meg fák után.

Az én három heten NEM tartalmaz konzervet. A leves frissen készül, a bab áztatva lesz, a zöldség-gyümölcs a piacról érkezik mosatlan formában. A porridge csak frissen készül (mennyire lehet nehéz reggelente frissen főzni egy adagot?? semennyire!). A müzlit magam állítom össze. Étterem sem lesz a három hétben, sem fagyasztott félkész, sem feldolgozott deli, sem bolti szószok tele cukorral meg sóval. Ezeket eddig sem fogyasztottam, most hús-tej-tojásmentesen sem fogok áttérni a junk-ra.

Ebben a három hétben NE legyenek finomított ételek sem, NE legyen bolti kész, félkész és társaik. Ami boltól jön egy, két, max. három összetevős legyen. Nem számolunk kalóriát (nem a fogyás a cél, hanem az egészség, bár legtöbbször a fogyás egészség). Nevezhetjük akár tisztító kúrának is, megszabadulunk az állati fehérjéktől.


Amire egy VEGÁNnak figyelni kell:
---------------------------------------
Fehérje - bab, zöldségek (spenót, brokkoli, spárga), gabonafélék, gomba, szójatermékek;
Vas - zöld leveles növények, hüvelyesek, aszalt gyümölcsök, diófélék és magvak, teljes kiőrlésű gabona, melasz;
Kalcium - zöld leveles növények (brokkoli, kel, collards), hüvelyesek, kalciummal dúsított narancslé (koncentrált kalcium, de ugyanakkor koncentrált cukor is);
D-vitamin - természetes forrása a napfény; dúsított müzlik, növényi tejek, narancslé, vagy multivitamin; a D3 iparilag lanolinból (gyapjú) készül;
B12-vitamin - dúsított müzlik (ezek rendszerint cukorral is bőven dúsítottak), vagy multivitamin;
Omega-3 zsírsavak - diófélék és magvak (lenmagolaj), hüvelyesek, gyümölcsök, zöldségek (kel);
Jód - jódozott só, tengeri zöldségek (kelp);


Azt írtam, hogy nincs veszteni valónk, ha belevágunk. Nekem mégis volt egy félszem. Hogyan hat majd a tejecskémre, ha nem lesz hús, tejtermék? Lecsökken? Elveszítem? A fehérje-zsírtartalom állítólag nem függvénye az étrendnek, de a vitaminok mennyisége viszont csökken, ha egyoldalúan táplálkozunk. A vegán étrendet nem látom egyoldalúnak. A jól tervezettet legalábbis.

A vitaminomat (NHP) nem fogom elhagyni (ugyan D3 van benne), viszont a halolaj-kapszulát lenmagolajra cserélem. A probiotikumokkal még nem tudom mi legyen. Tofut, szójatejet nem szándékozom fogyasztani, így az innen nyerhető extra fehérjét sárgaborsó-fehérjével (Pulsin’), valamint spirulina tablettával (Synergy), az extra B12 vitamint pedig élesztőpehellyel (Marigold) pótolom majd.


>> VEGÁN 21 NAP
>> Mi? VEGÁN??
>> Vegán étrend - FEHÉRJE
>> Vegán étrend - ZSÍR
>> Vegán étrend - SZÉNHIDRÁT
>> Vegán étrend - VITAMINOK, ÁSVÁNYI ANYAGOK, VÍZ
>> Vegán étrend - Négy ételcsoport

2 comments:

Tiffanylda said...

Szia, nagyon várom már az első napi menüt, amit bemutatsz! Szeretnék veled tartani, nagy vonalakban majdnem minden megvan már, ami nincs az nem is lesz, majd helyettesítem valamivel!;)
Én is mellőzöm a konzerveket, de a fagyasztott zöldségekkel mi a baj? Nincs mindig pl. friss zöldbab, zöldborsó... Vagy? Csak azt együk, ami éppen van? Télen mi lesz?

Anazar said...

Tiffanylda, a menüt ma jutott időm posztolni, elnézésedet kérem. Nem is volt nagy érdeklődés, így nem hajszolt a határidő. Örülök, hogy velem tartasz! A friss zöldségnél nincs jobb. Persze tél kellős közepén nincs zöldborsó (hacsak nem Kenyából jön, itt a bolti onnan egyénként). Igen, a hangsúly a szezonáis zöldségeken van. Sárgarépa, sütőtök, cékla ;-)