Thursday, September 30, 2010

Esszenciális zsírsavak

healthy-salad-with-Omega-seedsOmega-3 (len- és tökmag),
Omega-6 (napraforgó- és szezámmag)...







Esszenciális, vagyis a táplálkozásunkban nélkülözhetetlen zsírsavak két fő csoportja az Omega-3 (alfa-linolénsav / alfa-linolenic acid / ALA) és Omega-6 (linolsav / linoleic acid / LA) néven ismert telítetlen zsírsavak, amik az immunrendszer megfelelő működésében, az egészséges hormonműködésben elengedhetetlenek, csökkentik különböző betegségek kialakulását (szívbetegség, rák, elhízás), védenek az allergia, ízületi gyulladások, ekcéma, depresszió, fáradtság és fertőzések ellen.

Az esszenciális zsírsavakat (Right-Fats / Essential Fats / Essential Fatty Acids / EFAs) F-vitaminok néven is emlegetik. Forrásuk: diófélék, magvak és halak. Omega-3: olajos halak közül makréla, hering, szardínia, lazac, magvakból len, kender, tökmag. Omega-6: diófélék, szezámmag és napraforgó, ligetszépe (evening primrose) olaj, borágó (borage) olaj.

Omega-3: alfa-linolénsav (alfa-linolenic acid / ALA) > eikozapentaénsav (Eicosapentaenoic acid / EPA) és dokozahexaénsav (Docosahexaenoic acid / DHA) > prosztaglandin 3-as típus (prostaglandin type 3).

vagyis ALA > EPA and DHA > prostaglandin type 3;

Omega-6: linolsav (linoleic acid) > gamma-linolénsav (gamma-Linolenic acid / GLA) > di-homo gamma linolénsav (di-homo gamma linolenic acid / DGLA) > prosztaglandin 1-es típus (prostaglandin type 1) = a vért 'vékonyan' tartja, pihenteti az ereket, csökkenti a vérnyomást, segít fenntartani a víz egyensúlyát a szervezetben, csökkenti a gyulladást és a fájdalmat, javítja az idegek és az immunrendszer működését és segíti az inzulin működését.

azaz LA > GLA > DGLA > prostaglandin type 1;

A napi megfelelő arányú bevitelt a következő keverékkel biztosíthatjuk: 50% lenmag és 50% tök-napraforgó-szezám magok (friss, sótlan!) összeállítása. Lezárt, csavaros edényben tartsuk, a hűtőszekrényben, mert az oxidáció károsítja, és minden nap, egy evőkanálnyit frissen őröljünk (Patrick Holford: Optimum nutrition). Egy vitaminokban gazdag salátán is kitűnő, nem csak feldobja az ízvilágát, de jót is tesz. A darálásra azért van szükség, hogy a zsírsavak jobban érvényesüljenek.

A lenmag hatásos székrekedés ellen, a tökmag kalcium, vas, cink forrása, a napraforgómag E-vitaminban és cinkben gazdag, a szezámmag E-vitamin, szelén, vas, kalcium, cink raktár.

4 comments:

Gabriella said...

Én elöször a terhességem alatt figyeltem fel az omegásokra. :-))))

Valahogy azóta beépült a tudatalattimba...

Jó éjszakát neked!

Tatai Erika said...

Egy másik természetes Omega 3 forrást szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, melyre nemrég találtam rá.

Ez a Chia mag, mely nagy mennyiségben tartalmaz Omega 3 zsírsavakat is.

Most már Magyarországon is kapható.

Én kb. 2 hónapja fogyasztom rendszeresen és csak ajánlani tudom mindenkinek.

Mindenféle ételhez hozzáadható, sőt kenyérbe is sütjük.

Anonymous said...

Ezért is igyekszem sok halat enni. Márti

Anazar said...

Gabriella, igen, a kismamáknál különösen fontos, vagyis essential, hogy a babák fejlődése rendben menjen, hogy okosak, szépek és egészségesek legyenek ;-))

Erika, köszönöm. Azóta utánaolvastam és használom is, és ma már tudom, hogy a jótékony Omega-3 zsírsavak mellett foszfort, mangánt, kalciumot, káliumot és nátriumot is tartalmaz.

Márti, halból sosem elég!! Finom és tápláló :-)