Tuesday, August 30, 2011

Cajun csikremell zöldsalátával

cajun-spiced-chicken-breast-pieces
Cajun fűszerezésű csirkemell szeletek
pirított mandulával, rucola-val és cékla zöldjével

Cajun (ejtsd 'kéjdzsün', a hangsúly az 'é'-n van, a 'j' alig-alig hallható) fűszerkeverék: őrölt bors, kömény, mustár, pirospaprika, chili, oregánó, kakukkfű, tengeri só, fokhagyma és hagyma.

A csirkemellet (személyenként 1 kisebb db) átöblítettem majd papítrörlővel megszárítottam. Félbevágtam, hogy ne legyen olyan vastag, majd a szeleteket két-három csíkra vágtam.

Felhevítettem a serpenyőt. Egy-másfél ek. olívaolajat öntöttem bele, rátettem a csirkemellcsíkokat. Két-három percig sütöttem. Mivel a szeletek vékonyak, ezért 2/3-ig kifehéredtek, csak a tetejük marad rózsaszínes. Meghintettem a cajun fűszerkeverékkel és megfordítottam. Melléraktam egy marék hántolt mandulát. Másfél-két perc után a húsnak ezt az oldalát is megszórtam és visszafordítottam 10-15 másodpercre, hogy a fűszer rásüljön.

Tányérra szedtem és átöblített, lecsepegtetett zöldsalátával (rucola, cékla zöldje) tálaltam. Villámgyors ebéd vagy épp vacsora. A hat-hét percbe még a fotó is belefért ;-)

cajun-seasoning

10 comments:

trollanyu said...

Ez is telitalálat:) Nagyon finom lehet ezzel a fűszerezéssel. Nálunk mindenki szeretné. Csak a rukkolát nem szeretik, főként a párom, hiába csempészem be a salátába, kiszúrja. Pedig olyan finom.

Anazar said...

Trollanyu, köszönöm. Az volt! Nekem először furcsa volt a rucola/rukkola a borsos íze miatt, de nagyon megkedvetem. A húsokhoz különösen illik.

Vicuska said...

Nem tudtam, hogy néha én is használom ezt a nehezen kimondható fűszerkeveréket :D Engem izgat a céklalevél, mert a gumóját előszeretettel használom és fogyasztom, tényleg élvezhető az íze?

Anazar said...

Vicuska, a zsenge céklalevél errefelé gyakori zöldsaláta alapanyag. Finom, ráadásul mutatós, a zöldben a lila erezet.

Vicuska said...

Tényleg trendi színfolt a salátába, akkor hát nem dekor ;) Úgy gondolom, hogy akkor ugyanazokat a tápanyagokat tartalmazza, mint maga a cékla. Mert az kész csodaszer!

Kati said...

Sajnos nálunk nem hiszem, hogy kapható ez a fűszerkeverék, pedig nagyon jól hangzik.

Anazar said...

Vicuska, nem, nem dekor, ehető, finom, ízletes. Mint minden 'zöld leveles zöldség' ez is nagyon egészséges. Bár a wiki azt írja róla
(és a mángoldról is), hogy magas oxalát értékkel bír, ami vesekő kialakulását idézheti elő, de gondolom ehhez kazalszámra kellene enni belőle, naponta ;-)

Kati, azért is írtam le a hozzávalókat, hogy akinek úgy tartja kedve vagy épp kényszere, össze is állíthatja. Arányokat sajnos nem tudok, csak annyit, hogy a lista elején van a több, a végén a kevesebb hozzávaló.

Tiffanylda said...

Köszönöm, nagyon finom lehet és nálam fő a gyorsaság!:)
A rukkolát sajnos én sem szeretem, a családról nem is beszélve...:( Céklalevélről meg még nem is hallottam evésileg, de ki fogom próbálni, mert van a kertben!Köszi!:)

Anazar said...

Szuper Tiffanylda! A zsengéket szedd le, kíváncsian várom hogy ízlik majd ;)

Anazar said...

Kálium, vas meg A- és C-vitamin forrás!