Gazdag olasz zöldségleves, babbal és pastával
Kell hozzá:
1 kisebb fej vöröshagyma
1 db zellerszár
2-3 gerezd friss fokhagyma
2 nagy marék zöldbab
2 nagy marék sárgabab
200 ml sűrű paradicsomlé (passata rustica)
1 csésze áztatott apró fehérbab (cannellini)
bazsalikom, kakukkfű, oregánó
1 csésze rövid csőtészta (Ditaloni rigati, De Cecco)
8-10 db koktélparadicsom (piccolini)
olívaolaj
parmezán (opcionális)
A vöröshagymát nagyon finomra felaprítottam, és kevés olívaolajon megpároltam. Hozzáadtam a felszeletelt zellerszárat, a lereszelt (vagy áttört) fokhagymát, és az átöblített, lecsepegtetett, előző este beáztatott cannellini babot. Ha friss fejtett babunk van (borlotti), még jobb. Annyi vizet öntöttem rá, hogy bőven ellepje. Miután felforrt, bő fél órát gyöngyöztettem. Fél óra után hozzáadtam az ujjnyi szélesre darabolt kétféle zöldbabot*, a paradicsomlevet és a fűszereket. Lassú, tűzön további fél órát gyöngyöztettem. Fél óra után hozzáadtam a felezett piccolini paradicsomot, a tésztát, utánaöntöttem 1-2 dl vízzel, 1-2 csipet szóval ízesítettem, és készre főztem a tésztát. Tálaláskor pár csepp olívaolajjal és egy kevés finomra reszelt parnezánnal (opcionális) tálaltam. A sajt nélkül vegán. Jó étvágyat!
[*] Most a zöldbabnak van szezonja, ezért ez került bele, de az a praktikus ebben a levesben, hogy adott szezonhoz igazítható - az kerül éppen bele, ami éppen megterem.
2 comments:
De rég készülök minestronét főzni, de még nem jött össze :)
Kati, remélem meghoztam hozzá a kedvet ;-)
Post a Comment