Saturday, July 11, 2009

Paradicsom

Solanum lycopersicum.
A Del-Amerikaban oshonos gombolyded, husos, leves konyhakerti noveny bogyotermese ma a vilagon szeleskorben elterjedt es hasznalt. Nyers salatak, levesek, martasok, szoszok alapja. Frissito paradicsomle. Napon szaritott paradicsom. Ketchup. Toltott paradicsom. Vagy egy karika a puha vajjal megkent ropogos heju szelet kenye'ren ;-)

Nyersen A, B1, B2, C-vitamint es karotint tartalmaz. Fove likopin-tartalma miatt ertekes, ami termeszetes antioxidans.

Legkozelebbi rokonai: burgonya, padlizsan (torokparadicsom), paprika, dohany es a mergezo nadragulya.

A paradicsom elodje, az apro zold gyumolcsu noveny tucatnyi fajtajabol egy, Peru hegyvideki teruleteirol kerult Mexikoba. A domesztikacio pontos datuma nem ismert, de bizonyitekok arra engednek kovetkeztetni, hogy az elso nemesitett paradicsomot az azteok termesztettek a Mexikoi-fennsikon, xitomatl-nak neveztek náhuatl nyelvukon, aminek jelentese 'gombolyded dolog koldokkel'. Kesobb tomatl-nak neveztek a tobbi mezoamerikai ne'pek.

Egyesek ugy tartjak, hogy Hernán Cortés volt az elso, aki behozta Europaba az apro, sarga paradicsomot, miutan 1521-ben elfoglalta Tenochtitlán-t. Masok szerint Christopher Columbus hozta Europaba me'g 1493-ban.

Europai megjeleneserol elszor Pietro Andrea Mattioli, italiai orvos irasaiban talalkozhatunk 1544-bol, pomi d’oro (arany alma) neven. Magyarul a Paradicsom alma'ja, paradicsomalma nevbol rovidult. A rendszertani lycopersicum nev jelentese 'farkasbarack' (a rokon Solanum lycocarpum faj tudomanyos neve 'farkasgyumolcs', kozne'ven 'farkasalma').

2 comments:

mandy tarragon said...

fajditod a szivem ezzel a keppel. Mindig felmerul benne, hogy vajon hol lehetne akar vetomag szinten beszerezni itthon ennyiféle szépséges paradicsomot :)

Anett Lazar said...

Nem sok helyen lehet kapni itt sem, nem ez az atlagkinalat ;-)
Kivancsi voltam az izukre. Paradicsom izuk volt :-D
Volt me'g olyan is, aminek nem fenyes volt a heja, hanem matt, hamvas, rozsaszin volt meg sarga...