Sunday, July 05, 2009

Marokkói Bárány fügével és datolyával

Hozzavalok:
/2-3 szemelyre/
600 g baranyhatszin (loin chops)
200 g sza'ritott fuge
150 g datolya
1,5 csesze couscous



Fuszerek:
orolt komeny /= kamoun
orolt fahej /= karfa
orolt koriandermag /= kasbour
kurkuma /= kharkoum
safrany /= zaafrane beldi
frissen reszelt szerecsendio
so, bors
sza'ritott petrezselyem
1 db baberlevel
1 gerezd fokhagyma

A baranyhatszint (6 db) atmosom, a csontszilankokat eltavolitom. A fuget 5-10 percre beaztaom, majd a sza'ra't levagom es finoman kinyomkodom. A datolya magjat eltavolitom. A hust egy vastag alju, magas falu serpenyobe teszem, fuszerezem, felontom 1,5-2 dl vizzel, hozzaadom a gyumolcsot. Miutan felforrt, merseklem alatta a tuzet, es fedo alatt (!) lassan gyongyozve 2-2,5 orat fozom/parolom (ha szukseges potolom a vizet 0,5-1 dl).

A couscous-t 10 percre (bo vizbe) beaztatom. Leszurom es szurokere vagy parolo edenyre teszem. A vizet megsozom alatta es 15-20 percig parolom. Villaval fellazitom majd tovabbi 10-15 percet gozolom.

Egy nagy, lapos tanyerra szedem a pergo szemu cuscoust. Meglocsolom a hus szaftjaval, erre rakom a baranyt, gyumolcsot (is) teszek kore. Azonnal talalom!

Tipp > a helyesen gozolt couscoust ket-haromszor gozolik at, rendszerint kiskas-ban, ahol alul fo a hus vagy a zoldseg, es az edeny felso reszeben, a fovo etel gozeben puhul a couscous;
> a fuszerekkel be is pacolhato a hus - legalabb 3 orara - egy finomra vagott hagymaval, egy kisebb csokor finomra apritott friss korianderrel (cilantro) es 2 ek. vajjal;
> ha nagyok a gozolon a lyukak, zsirpapirt teritek az aljara es fogpiszkaloval meglyuggatom a lyukak menten;

[i] Ezt az etelt az El Bahia-ban (37 Wicklow Street, Dublin 2) kostoltam, Elham Bi Tmar neven fut, tajine-ban keszitett pacolt barany fuge- es datolyaszosszal.

No comments: