Thursday, September 22, 2011

Krémes karfiolleves brokkolival

creamy-cauliflower-broccoli-soup
Könnyű, krémes karfiolleves pár rózsa brokkolival
és friss petrezselyemzölddel dúsítva.

Egy kis kocka vajat megolvasztottam, rádobtam egy kockára vágott kisebb burgonyát, majd fedő alatt 3-4 percig puhítottam. Hozzáadtam a rózsáira szedett nagy fej karfiolt és pár rózsa brokkolit. Meghintettem kevés Vega-Mix-szel és egy-két csipet frissen őrölt borssal, enyhén sóztam. Átforgattam és felöntötten hideg vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje, majd fedő alatt finoman gyöngyöztettem, amíg a zöldségek meg nem puhultak. Lehúztam a tűzről, adtam hozzá 1 ek. olívaolajat és egy kis csokor finomra aprított petrezselyemzöldet, majd botmixerrel krémesítettem. Nigella sativa-val (kalonji) meghintve tálaltam.

Tipp: Krémes sütőtök, Bazsalikomos karfiolkrém, Spárgaleves chorizoval

7 comments:

Zsani said...

De szeretem!:)

Erika said...

Jo otlet, ugyis van egy baromi nagy karfiol a hutomben:)
Nem idevago kerdes, de azert megkerdezem: Ha nyirfacukorral (Xylithol) sutok, akkor ugyanannyi mennyiseggel kell szamolnom mint a recept szerint a rendes cukor? (Csak lattam hogy Te mar sokszor hasznaltal, biztos tudod.):)

Anazar said...

Csupa Csoki, remek leves-alapanyag a karfiol ;-)

Erika, karfiollevesre fel!
Xylitol ügyben meg úgy vagyok, hogy a receptben szereplő cukor mennyiségét eleve felezem-negyedelem, ezért ha pl. 100 g cukrot ír, én 25-35 g xylitol-t teszek csak bele (max). Egyik helyen azt írják, hogy négyszer édesebb, a másik helyen meg, hogy pont annyira édes, mint a cukor. Szerinten izlés dolga, én nem szeretem a túl édes dolgokat, van aki meg csak úgy szereti, ha tömény. Ha édesen szeretitek, használd 1:1-ben, de ha tartasz tőle, akkor a cukor mennyiségének a felét tedd csak bele elsőre, utána meg már látni fogod ;-)

Kati said...

csodás színe van a levesednek.

Anazar said...

Kati, köszönöm. A pár rózsa brokkolitól itt-ott zöld csak, a karfiol dominál ;-)

Erika said...

Koszi a valaszt Anazar! Igen, gondoltam, hogy nem kell annyi a nyirfacukorbol, amugy is joval dragabb mint a rendes cukor:) Plusz nem art visszavenni az edes izekbol sem...

Anazar said...

Erika, az édesből sosem árt visszavenni. Bár erről a nyírfacukorról azt hangoztatják, hogy a fogaknak nem hogy nem árt, de használ, mivel nem engedi a fogszuvasodást okozó baktériumokat elszaporodni, de úgy vagyok vele, hogy ezt is ésszel, meg mértékkel ;-)