Wednesday, April 29, 2009

Chorizos bab

Hozzavalok:
400-420 g pardicsomos babkonzerv / baked beans in tomato sauce
100-120 g chorizo
1 ek. olivaolaj (opcionalis)




A chorizo (parasztkolbasszal helyettesitheto) boret eltavolitom, hosszaban felbevagom, majd szeletelem. Egy vastag alju serpenyoben lassu tuzon alaposan kipiritom. Raontom a babot, amikor epp felrottyan, ovatosan atkeverem. Illatos, friss, ropogos heju kenyerrel talalom.

Villamgyors vacsora! Az illata meses, es az ize...hmm...

[!] Aki az elejetol (from scratch), maga szeretne' csinalni (nem, nem a disznovagasra gondolok), annak ime egy regi 'sult bab' recept Bostonbol.

Boston Baked beans

Hozzavalok:
500 g feher bab / navy bean, pea bean, haricot
1 db nagy fej hagyma, apritva
2 ek Dijoni mustar
100-120 g barnacukor
85 g melasz
1 tk so, izles szerint

A babot eloszor kivalogatom, csak a szep, elszinezodes mentes szemeket tartom meg. Egy nagy talban, hideg vizben 6-8 orat aztatom. Majd tobbszor is atmosom. Friss vizzel (ketujjnyira ellepje) felteszem foni. Ha felforrt, merseklem alatta a tuzet es 45 percig fozom (ha a bab idos, tovabb tart), addig amig meg nem puhul. A babot leszurom, a fozolevet felreteszem.A sutot elomelegitem 180 °C-ra. Cserepedenyben a babhoz adom a hozzavalokat, ovatosan osszekeverem, es felontom annyi fozolevel, hogy epp ellepje. Lefedem es ket oran at sutom (felorankent megnezem, nehogy a bab kiszaradjon, ha szukseges, adok hozza meg fozolevet, ha elfogyott, vizet), majd fedetlenul tovabbi negyed orat, hogy a teteje egy kisse ropogos legyen.

[i] Bostonban a gyarmati idok ota keszitenek melaszban sult babot (Beantown / babvarosnak is nevezik), azok az idok ota, mikor Boston nagy szerepet jatszott a rum eloallitasaban. A cukornadat rabszolgak takaritottak be a Karib-szigeteken (West Indies), amit Bostonba szallitottak, hogy az abbol keszult rumbol Nyugat-Afrikaban me'g tobb rabszolgat vegyenek, hogy a Karib-szigetekre kuldjek oket.

No comments: