Monday, April 13, 2009

Húsvéti menü

Hogy mi kerul Pala'gyban a husveti asztalra? Ime:
kalacs
• sargaturo
• fott fustolt sonka / kolbasz
• fott tojas
• rudhus
• tormas cekla

A kalacs (edes kenyer) regen kemenceben sult, ma mar villanysutoben keszul. Egyszerusitett, modern haziasszony valtozatban: 1 kg liszt + (5 deka eleszto + es annyi tej, hogy feligya, hogy a teszta levaljon a kezrol) + fel marek cukor + keves so = bedagasztani. A vegen dionyi zsirral atdolgozni. Hagyni, hogy megkeljen. Kiszakitani a tepsibe. Megvarni, hogy ujbol megkeljen. Megkenni a tetejet egy felvert tojassal. Elomelegitett sutoben keszre sutni.

Sargaturo - 1 l tejet felforralni, lassu tuzon, allando kavargatas mellett (!) 8-10 db sze'tvert tojast vekonyan belecsorgatni. Izles szerint cukrozni (1-2 ek.), sózni. Hagyni besurusodni, majd rongyra onteni es hagyni lecsepegni (par ora, akar egesz este).

Tormas cekla - a megfott ceklat a legaprobb reszelon lereszelni, friss tormat reszelni hozza (izles szerint), majd ecetes vizzel izesiteni, hogy kisse savanykas legyen.

No comments: