Monday, April 27, 2009

Teriyaki lazac tesztaa'gyon (Teriyaki Salmon Soba)

Hozzavalok (2 szemelyre):
lazacfile (4 ujjnyi / fo)
2 gerezd fokhagyma (opcionalis)
300 g fott teszta / egg noodles
teriyaki szosz




Teriyaki szosz:
3 ek sake / Nihonshu / rizs bor
2 ek mirin (v. sake + 1 tk cukor)
4 ek szojaszosz
csapott ek cukor
1 ek szezamolaj (opcionalis)

Osszeontom a saket, a mirint (sake + 1 tk cukorral helyettesitheto), a szojaszoszt es a cukrot. Forraspontig hevitem, majd hozzaadom a szezamolajat es tovabbi 2-3 percig forralom. Kesz is a teriyaki szosz!

A szosz felet felreteszem. A masik felet pedig raontom az egyenkent alufoliara tett lazacra. Fokhagyma szeleteket szeszek is melle (opcio). Elomelegitett sutoben 200 °C-on 20-25 percig sutom.

A kesz lazacot tesztaa'gyra teszem es raontom a maradek teriyaki szoszt. Azonnal talalom.

[i] Az eredeti recept szerint a lazacot 15-20 percig kell pacolni a teriyaki szoszban, majd grillen keszre sutni. Grill hijan az alufolias megoldast talaltam a legkenyelmesebbnek, az aroma bent marad.
Az eredeti recept nem tartalmaz fokhagymat.

No comments: