Tuesday, April 28, 2009

Rumos-mazsolás zabpehely

Hozzavalok:
3 marek zabpehely
1 marek mazsola
keves rum
3 db kisebb alma
1 ek friss cirtomle
orolt fahej
szerecsendio
1 ek barnacukor
1 ek szezamolaj (opcionalis)

A mazsolat meglocsolom keves rummal (mindossze annyival, hogy azonnal feligya, es csak finoman erzodjon ki majd).

Az almat (legyen savanykas) meghamozom es lereszelem. Facsarok ra keves citromlevet. Reszelek ra frissen reszelt szerecsendiot. Megszorom fahejjal es barnacukorral.

A zabpehelyre frissen forralt vizet ontok. Hagyom, hogy felszivja (nem sokaig, mert kulonben osszeall).

A mazsolat es az almat is a zabpehelyhez keverem. Hozzaadok egy evokanal olajat (opcionalis), azzal is atdolgozom, majd tortaformaba teritem (jelen esetben a pite formajaba). 200 °C-ra elomelegitett sutoben keszre sutom. Hagyom a formaban pihenni.

> Kolett utan szabadon ;-)

Tipp: izles szerint kokuszreszelek vagy dio, mandula is hozzaadhato!

Az eredeti recept:
Zabpelyhes süti (almás) / Kolett

A zabpelyhet forró vízbe áztatom, de csak annyiba, hogy mindet fel tudja szívni. Az áztató vízbe teszek pici sót, édesítőt, pici friss citrom levét. Ha felszívta a vizet, belekeverem az áztatott mazsolát, reszelt almát, kevés teljes őrlésű lisztet (elhagyható), kevés olajat, őrölt fahéjjat. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm a masszát és megsütöm. Szerintem nagyon fimom!!!

2 comments:

MGL said...

amíg ettem gabona féleségeket, ezt nagyon szerettem:)Szép lett:)Most felelevenedtek bennem a régi reggelik emlékei:)

MGL

Anett Lazar said...

Koszonom :-)

Remek csemege! Meglepetesnek keszult, csak mire a parom hazaert a fele elfogyott. Oops! :-D)))