Hozzavalok (4 szemelyre):
4 db egesz csirkecomb borevel
1 ek olivaolaj
120-150 g pancetta
2 tk pirospaprika
orolt es szemes bos
1 tk kakukkfu
3 db sargarepa
1 db porehagyma / leek
4-5 db mogyorohagyma / shallot
4-5 gerezd fokhagyma
zoldsegalap / vegetable stock
1-2 ek paradicsompure
3-4 db baberlevel
4 dl vorosbor
1 ek vaj
200-250 g csiperke
6-8 db burgonya
1-2 tk egesz komenymag
4 db egesz csirkecomb borevel
1 ek olivaolaj
120-150 g pancetta
2 tk pirospaprika
orolt es szemes bos
1 tk kakukkfu
3 db sargarepa
1 db porehagyma / leek
4-5 db mogyorohagyma / shallot
4-5 gerezd fokhagyma
zoldsegalap / vegetable stock
1-2 ek paradicsompure
3-4 db baberlevel
4 dl vorosbor
1 ek vaj
200-250 g csiperke
6-8 db burgonya
1-2 tk egesz komenymag
Egy vastag alju labasban a kockara vagott pancettat (hasszalonna) egy evokanal olivaolajon kisse megpiritom, hagyom, hogy a zsir kisuljon belole. A combokat megmosom es szetvalasztom. A 4 also es 4 felso combot a kipirult pancettara teszem. Ovatosan atforgatom, piritom. Fuszerezem pirospaprikaval, orolt borssal, kakukkfuvel.
A megtisztitott sargarepat es porehagymat haromujjnyi vastagra vagom, a hagyma es a fokhagyma pedig egeszben kerul a hushoz.
Felontom zoldsegalappal, ami lehet 3-4 dl vizben feloldott zoldsegkocka vagy folyekony zoldsegkoncentratum. Hozzaadom a paradicsompuret, a baberlevelet, es keves szemes borsot. Hagyom felforrni, majd mersekelem a tuzet es fedo alatt fel orat, negyvenot percet gyongyoztetem, majd felontom a borral, es tovabbi egy oran at fedo alatt, lassu tuzon(!) fozom.
A gombat megmosom, felbe vagom es egy kulon serpenyoben megpiritom a vajon, majd a leveshez adom es tovabbi bo fel orat fozom.
Kozben a burgonyat meghamozom, cikkekre vagom (nem tul veknyakra, egy krumplibol 6 cikk - eloszor felbe, majd harom fele - lesz). Hideg vizben fel teszem foni. Sozom es a komenymagot is hozzaadom. Ha megfott, leszurom. Tanyerra teszem es melle szedem a szaftos combokat es a zoldseget. Ahus puha, omlos, de nincs szetfove (!); a csontot ki lehet cuppantani belole ;-)
[i] Coq au vin - fr. "kakas borban", de ugy gondolom barmely sza'rnyassal helyettesitheto (de birkabol is ószom lenne). Az eredeti receptben kucsmagomba szerepel, ami illatossa, izesse varazsolja a szoszt. Szokta'k me'g liszttel besuriteni, de en ugy gondoltam felesleges.
Tipp: The older the bird, the richer the sauce.
Olcso husnak hig a leve, szoktak volt mondani. Olcso borbol olyan is lehet a szaftja. En Vin de Pays d'Oc, Monastier Cabernet Sauvignon, 2007 hasznaltam.
Elkeszitesi ido: 2,5 - 3 ora
No comments:
Post a Comment