Monday, May 18, 2009

Porridge (Ír zabkása)

Hozzavalok (1 szemelyre):
fel csesze zabpehely
masfel csesze tej v. hideg viz
csipet so





Egy kisebb nyeles serpenyoben felontom a zabpelyhet tejjel. A forrastol szamitva - folyamatos kavargatas mellett - tovabbi 5-6 percig fozom. Egy csipet soval izesitem, atkeverem es me'g forron, azonnal talalom.

Tipp: tejszinnel, mezzel, rebarbara vagy alma kompottal, erdei gyumolccsel talaljak, de natur is fogyaszthato. Ha natur akarom enni, akkor vizzel keszitem, ha gyumolccsel, akkor tejet hasznalok. Mikroban is elkeszitheto, de mielott betennenk, hagyjuk, hogy a zabpehely megszivja magat vizzel.

>> Nehany szem erdei gyumolcsot (malna, szeder, ribizli, fekte afonya) 1 ek. egesz szemu szamocadzsemmel es 2 ek. vizzel felforraltam. Ez kerult a tetejere.

[i] A porridge / zabkasa hagyomanyos reggeli Irorszagban [nem, nem esznek minden reggel Irish Breakfast-et ;-))) inkabb csak hetvegeken, alkalmakkor]. A burgonya megerkezese elott a zab volt a teli fotermeny, amit sokfelekeppen hasznaltak fel. A modern, egeszseges taplalkozasban betoltott szerepenek koszonhetoen ma is nepszeru, mert rostban gazdag, igy az emeszesre nagyon jo hatassal van ;-)

2 comments:

Belly said...

Szia!

Hát ezt most,így,gyorsan meg is enném.Nagyon szépen néz ki.

Anazar said...

Belly, szívesen készítek Neked ha erre jársz :-P
Könnyen, gyorsan elkészíthetõ, és (!) ráadásul egészséges is ;-)