Thursday, June 30, 2011

Köszméte lolly

gooseberry-lolly
Piacos McNally organic köszmétéje (gooseberry) túl savanykás volt nyers fogyasztásra. Először kompótot terveztem belőle. Fekete ribizlit (blackcurrant) is vettem hozzá, de az szinte azonnal elfogyott (savanya ide vagy oda). Vártam két-három napot, hátha 'beérik' a köszmétém. Nem lett édesebb, csak kevésvé feszes, hát megfőztem.

Az átmosott köszméték két végét levágtam, a nagyobbakat negyedeltem, a kisebbeket feleztem. Vizet forraltam, tettem bele két evőkanál nyírfacukrot (xylitol), fedő alatt forraltam pár percig, majd hozzáadtam a köszmétét. Lassú tűzön 15-20 percet főztem, majd szűrőkén átnyomtam és hagytam kihűlni, végül lolly-formákba öntöttem és betettem a fagyasztóba. Kellemesen savanykás frissítő!!

2 comments:

Kati said...

De jó.

Hoffmann Erika said...

Ügyes!:) Előbb vagy utóbb bevégzik valahogy a piszkék:)