Gyerekkoromban nagyon szerettem a túrós dolgokat. Nincs ez másképp ma sem. Minden amiben túró van kedves a szívemnek, legyen az túrós burek, spenótos-túrós 'burenica', túrógombóc, túrós batyu, Fanta-szelet, és persze tejfeles túró minden mennyiségben. Legutóbb még fagylaltba is kerüt túró. Mama kapros-túrós süteményét kívántam meg a napokban. Friss kerti kaporral, házi túróval, tojással felejthetetlen az íze.
Mama-féle változatban: fél kg liszt, 15-20 dkg margarin, cukor (ízlés szerint), 1 tojás, tejfel, sütőpor, valamint túró, vaníliás cukor, cukor (ízlés szerint), tojássárgája, kapor.
Az én dublini változatom: 250 g liszt, 85-100 g vaj, 1 db tojás, 2-3 ek. tejföl, 3-4 ek. finomítatlan cukor (organic unrefined cane caster sugar), csipet só, 1 tk. sütőpor, és 470 g túró, 2 db tojás, 2-3 ek. 'nyers' cukor, csipet só, sok friss kapor.
Az átszitált liszthez adtam a sütőport, sót, cukrot, majd beledolgoztam a hideg vajat, beleütöttem a tojást, végül tejföllel összeállítottam.
A túrót mixerrel krémesítettem, hozzáadtam a sót, cukrot és a tojások sárgáját. A fehérjét kemény habbá vertem és azt is beleforgattam, végül a nagy csokor finomra aprított friss kapor is belekerült.
A tészta felét kinyújtottam és vajazott-lisztezett formába (csatos, 18 cm) terítettem, villával megszúrkáltam, erre került a túrós töltelék, végül a másik lap tészta, amit meghintettem barna cukorral. Előmelegített sütőben, 180 °C-on készre sütöttem. Hagytam kihűlni, majd szeleteltem.
Mama-féle változatban: fél kg liszt, 15-20 dkg margarin, cukor (ízlés szerint), 1 tojás, tejfel, sütőpor, valamint túró, vaníliás cukor, cukor (ízlés szerint), tojássárgája, kapor.
Az én dublini változatom: 250 g liszt, 85-100 g vaj, 1 db tojás, 2-3 ek. tejföl, 3-4 ek. finomítatlan cukor (organic unrefined cane caster sugar), csipet só, 1 tk. sütőpor, és 470 g túró, 2 db tojás, 2-3 ek. 'nyers' cukor, csipet só, sok friss kapor.
Az átszitált liszthez adtam a sütőport, sót, cukrot, majd beledolgoztam a hideg vajat, beleütöttem a tojást, végül tejföllel összeállítottam.
A túrót mixerrel krémesítettem, hozzáadtam a sót, cukrot és a tojások sárgáját. A fehérjét kemény habbá vertem és azt is beleforgattam, végül a nagy csokor finomra aprított friss kapor is belekerült.
A tészta felét kinyújtottam és vajazott-lisztezett formába (csatos, 18 cm) terítettem, villával megszúrkáltam, erre került a túrós töltelék, végül a másik lap tészta, amit meghintettem barna cukorral. Előmelegített sütőben, 180 °C-on készre sütöttem. Hagytam kihűlni, majd szeleteltem.
2 comments:
Szia !
Azt szeretném megkérdezni, hogy a túros bureknél írt jufka (phyllo)-t hol lehet beszerzni? Én is imádom a bureket:)
köszi Móni
Móni, a jufkára a Thomas St. és a Vicar St. sarkán lévő 'arab-balkán' boltban akadtam, de semi különös, lapokra van vágva, mint a Dunnes-os vagy Fallon-os phyllo, sőt pont olyan ;-)
Post a Comment