Sunday, December 23, 2012

Fallon & Byrne (Dublin)

Fallon-and-Byrne-Dublin
Ha azt kérdezed, hol szeretek vásárolni, azt mondom Fallon & Byrne. Ha azt kérdezed, miért, azt mondom tekintsd meg a képeket alant és döntsd el magad, szerintem magukért beszélnek.

A hely egy fenomén. Annak, aki szereti a hasát, aki szeret főzni és jókat enni, aki ízkalandokra vágyik a Fallon az a hely, ahol gourmand igényeiben kiteljesedhet. A hely, ahol a legvadabb foodie is ízlésére talál.

Fallon-and-Byrne-Dublin
Amikor Dubinba költöztünk a F&B még nem létezett. Nyitás után azonban nem volt nehéz nem megszeretni. Azóta együtt fejlődtünk nyalánk ínyencekké. Mára a három szintes Fallon Dublin nyüzsgő kulináris súlypontja. A földszinten 'élelmiszercsarnok', az emeleten étterem, az alagsorban borospince várja az ízlelgetni vágyókat.

Fallon-and-Byrne-Dublin
Az én kedvencem (na melyik is?) a földszinti Food Hall. A közelmúltban átalakított (átmozgattak pár polcot, kibővítették a friss zöldség-gyümölcs részleget) Food Hall egy hatalmas egyterű foodie-aranybánya. Ami nincs náluk, az nem is létezik.

A zöldség és gyümölcs választék kifogástalan. Egyetlen morgolódásra való okot találok mindössze, hogy nem mindig van feltüntetve mi honnan származik. Krumpliból, almából, saláta-alapanyagokból szép választékos a felhozatal. Zöldfűszerek (cserepes és csomagolt), szezonális kínálat (gomba, cékla, gesztenye), bio-organic áruválaszték.

Fallon-and-Byrne-Dublin
A zöldségek, gyümölcsök mögött magas polcok, roskadásig tömve minden földi jóval. A különböző olajok, a száraztészta-kínálat, a lisztek fajtái, a csokoládé-felhozatal, a sajtos pult (ó, a sajtos pult!!), a müzlik, lekvárok, mézek, teák, magvak-diófélék, meg a fűszerek széles választéka, csak hogy néhányat említsek, verhetetlen. Nemzetek konyháiból sincs hiány, legyen az mexikói vagy marokkói, indiai vagy itáliai, fűszereik, jellegzetes alapanyagaik mind fellelhető. És akkor még nem említettem a hentes pultot, a deli részleget, a bio/eco tisztító- és tisztálkodószereket, vagy a kávé-kuckót!

Fallon-and-Byrne-Dublin
Szeretem, hogy a mindig mosolygós személyzet figyelmes, segítőkész. Szeretem, ahogy ropog a parketta. Az újonnan átrendezett pénztár nem épp praktikus, pláne babakocsival kacifántos megközelíteni, de ennek ellenére is szívesen töltök nézelődéssel, vásárlással időt náluk, hetente akár többször is. Aki járt már ott, tudja miért. A Fallon az a hely, ami kitölti a dublini egysíkú vásárlási szokások okozta hézagot (nevezhetjük szakadéknak is).

Fallon & Byrne
A: 11 -17 Exchequer Street, Dublin 2
W: www.fallonandbyrne.com

No comments: