Friday, December 21, 2012

The Docklands Christmas Festival 2012

Docklands-Christmas-festival-2012-chimney-cake
Ünnepi hangulat, illatok, ízek, fények, minden ami karácsonykor kijár. 'The atmosphere is truly festive with Christmas trees, fairy lights, carol singing, traditional Victorian fairground rides, lots of gift shopping opportunities and mulled wine and festive food for every taste bud.' - hírdetik nagyképűen. Az idei karácsonyi fesztiválon, az előző éveket messze alulmúlta, a leggyengébb felhozatallal találkoztunk. Tavaly már bajor perec (Bavarian pretzel) sem volt, idén meg már 'bratkartoffeln mit sauerkraut' sincs (Jövőre már csak hagyma lesz? - kérdezte R). Volt burger, hot dog meg sült krumpli, meg punch-nak nevezett forró almalé.

De! Az idei meglepetés: a Chimney Cake, vagyis kürtőskalács, mégpedig csehországi! Trdelník névre halgat és mesefinom! Chimney Cake, olvastam a bódén. A szívem hevesen dobogott amikor odaléptem a kóstolót kíváló (bizonytalan, félénk) fiatalemberhez. Majd egy nem, köszönömmel el is fordultam. A tányér tartama enyhén szólva sem volt gusztusos. Egy nagy marék porcukorban pár darabka tészta árválkodott. Tettünk egy kört. Sajnálattal konstatátuk a gyér kíválatot. Közben a Chimney Cake csak nem hagyott nyugodni. Nem lehet magyar, nem passzol az akcentus, mondtam magamnak. Visszamentünk. A kínáló-tányér tartalma megváltozott. A tészta darabok nagyobbak lettek, furcsán sötétedtek. Nutellával lettek megkenve! Kínálta, ellenátam, kínálta, találtam kifogást. Beszélgetésbe elegyedtünk. Belenyúltam a tányérba, kihalásztam egy NEM-Nutellás darabot. Ebből vennünk kell!! - fordultam R felé elégedett vigyorral a számon.

Mitől más a cseh kürtőskalács? A tésztát feltekerik, a hengert ezután megsodorják (meglapul), lekenik tojásfehérjével, mandulába forgatják majd megsütik, végül fahéjas porcukorba forgatják. Amikor a fiataasszony elővett egyet, kértem, hogy nem-e sütné egy kicsit tovább, mert olyan kis fonnyadt a szíve. Kikerekedett a szemme, de hát akkor kiszárad, mondta. Közben az öreg papa meg valamit dünnyögött a háttérben. Dilettáns, gondolhatta. Ma is tanultam valamit!

Docklands-Christmas-festival-2012-schmalzkuchen

Docklands-Christmas-festival-2012-waffles

Docklands-Christmas-festival-2012-wurst

Docklands-Christmas-festival-2012-baked-chestnut

4 comments:

Márti said...

Egy Ausztrál blogon újságolta a szerző, hogy milyen érdekes "süteményre" bukkant, elküldtem a receptet,erre azt válaszolta, hogy nagyon köszöni, de neki hiányzott belőle egy kis tejszínhab...

Anazar said...

Márti, a hölgy ennek is meg akarta kenni a belsejét Nutellával. Elfelejtettem megkérdezni tőle, hogy ez vajon cseh ízlés, vagy már az ír igényekhez igazított :-))

Erika said...

Akkor nem hagytunk ki most se semmit, hogy nem mentünk. Gondolom nem csak az állukat hordják fent, hanem az árakat is..
Nem tudom ismered-e de van egy magyar chimney cake factory valahol Dublinban. Ma még workshopot is tartottak bent a városban:) Én nem voltam, és nem is kóstoltam őket de talán egy próbát majd megér...

Anazar said...

Erika, de!, a trdelníket ;-))
A Chimney Cake-et kóstoltuk a Fallon-ból. Azóta már láttam máshol is, de nem evett a fene utána, a fele sajnos nyers volt annak, amit mi kóstoltunk. Ez a mandulás trdelník (Nutella nélkül!!) nagyon woo-hoo :-P