Wednesday, December 19, 2012

Télen is fitten / Téli egészség

honey-garlic-black-radish-remedy
Nyakunkon a tél, nyakunkon a köhögés, a megfázás, az influenza és egyéb légúti fertőzések időszaka. Ezeket jobb megelőzni, mint gyógyítani. 'An ounce of prevention is worth a pound of cure', mondja az angol, úgymint 'egy uncia megelőzés egy font gyógyítással ér fel' - a problémát jobb megpróbálni elkerülni mint, hogy megpróbálni helyrehozni.

A megelőzés kulcsa a gondosan karbantartott immunrendszer.

A mai rohanó, zakatott életmódunk nem sok esélyt ad az immunrendszer megfelelő működtetésére. A stess, az aggódás, a helytelen táplálkozás, a kevés mozgás, a környezeti méreganyagok, csak hogy néhanyat említsek, mind ellene dolgoznak. Öt alap 'figyelmességgel' azonban a segítségére lehetünk:

1. kiegyensúlyozott, egészséges étrenddel, hogy megkapjon minden szükséges vitamint és ásványi anyagot az optimális működéshez;

2. kis napi mozgással, amit ésszel és mértékkel végzünk;

3. jó éjszakai alvással, ugyanis az alváshiány elnyomja az immun-rendszert, aminek következménye a fertőzésekre és a metabolikus meg hormonális változásokra való fogékonyság;

4. kevesebb alkohol fogyasztásával, mivel a túl sok alkohol lényegesen elnyomja a szervezet ellenálló képességét ha a baktériumok és vírusok támadásba lendülnek;

5. jó kéz-higiéniai gyakorlattal, nagyon alap!!

Télen a vitaminokat begyűjteni sokkal nagyobb kihívás, mint mondjuk nyáron, amikor dúskálunk a szép színes zöldségekben, gyümölcsökben. Ha biztosra akarunk menni, érdemes étrendkiegészítőket fogyasztani. Ezek ugyan nem helyettesítik a kiegyensúlyozott étrendet (!), de mint egy biztonságiöv, fedezik a téli étrend hiányosságait, amolyan folt a zsákon megoldásként.

[??] Hogy mire érdemes odafigyelni? Mire van fetétlenül szüksége a vírusok és baktériumok bombázta immunrendszernek?

Probiotikumokra ----------------------------------------------------------------

Miért fontos?
Az immunrendszerünk 80%-a a belekben található, ezért a karban tartott emésztőrendszer kulcsszerepet játszik. A jó emésztés titka pedig a kiegyensúlyozott bélflóra, vagyis a 'jó' baktériumokkal (Bifidobacterium, Lactobacillus, és társaik) betelepített emésztőrendszer, akik amellett, hogy segítik az emésztést, a tápanyagok feszívódását, a K-vitamin képzésben is részt vesznek, és a káros baktériumok elszaporodását is gátolják.

Miben található?
Az 'élő' joghurt pl. kitűnő forrása ezeknek a gyomorbarát baktériumoknak, vagy a kefír, de a savanyított/erjesztett termékek, úgy mint a savanyú káposzta, csemege uborka, kombucha tea, miso leves, kimchi is jó forrása probiotikumoknak.

Hol használhatjuk?
Adhatjuk a (natúr!) joghurtot reggeli müzlihez, smoothies-hoz, dip-ekhez, díszíthetünk vele leveseket, készíthetünk belőle desszerteket, szószokat, de friss vagy akár fagyasztott gyümölccsel is fogyaszthatjuk, naponta. A savanyúságokat köretkiegészítőként fogyaszthatjuk.

Mire kel feltétlenül figyelni?
Ha történetesen antibiotikumot kell szednünk (mert a háziorvos túlbuzgó volt, már megint), a kapszulás probiotikum-étrendkiegészítő jó szolgálatot tehet, segít a béflóra helyreállításában. Hiszen ha nincs rend és fegyelem, ti. jó baktériumok (mivel az antibiotikum kiírtja azokat is), a rossz baktériumok gyeplő nélkül szaporodhatnak és kellemes kis kánaánt alakíthatnak ki maguknak, ami egy újabb háziorvosi vizitet és egy újabb adag antibiotikumot vonhat maga után, és így szépen beleesünk a végeláthatatlan körforgásba, aminek egyedül a kapzsi gyógyszeripar örül.

D-vitaminra ----------------------------------------------------------------------

Miért fontos?
A D-vitamin amellett, hogy a kalcium felszívódásáért felelős, ami pedig a csontok és a fogak egészségét védi, erősíti az immunrendszert, javítja a hangulatot, sőt védelmet nyújthat a mellrák, a 2. típusú cukorbetegség, a Parkinson-kór és a szívbetegségek ellen is.

Hogy juthatunk hozzá?
Ennek a vitaminnak mintegy 90%-át a napfényből nyerjük, csak 10%-a származik az étrendünkből. A 'napfény-vitamin' mindenki számára elérhető, olcsó és nem ráz, hiszen ingyen van. Tíz percre kiülünk a napra, teszünk egy rövid sétát, és már meg is van a szükséges mennyiség. Nyáron. Már amikor nem vagyunk vastagon lekenve nepvédőkrémmel (a napozás ugyan öregíti, károsítja a bőrt, de a fényvédők nélküli rövid ideig tartó napsugárzás fontos a D-vitamin szintézishez). De mi a helyzet télen? Amellett, hogy télen is használunk napvédőt (ki szeretne bőrrákot, nem igaz?), az időjárás sem mindig kedvez a napfürdőzésnek. Télen nem csak hogy kevés a napsugár, de a D-vitamint termelő UV-B sugarak is gyengék. Ahelyett, hogy arra várnánk, hogy oszoljon a szürkeség, fogyasszunk heti rendszerességgel olajos halakat (szardínia, hering, makréla, lazac, pisztráng, tonhal), tojássárgáját, gombát.

Bónusz
A makréla pl. nem csak jó forrása D-vitaminnak, de kiváló forrása Omega-3 zsírsavaknak is, ami szintén alapvető szerepet játszik az immunrendszer karbantartásában. Egy gyors kencével biztosíthatjuk mindkettőt: egy-két filé füstölt makrélát, citromlevet, zöldhagymát, kevés borsot és natúr joghurtot összeturmixolunk és már lehet is mártogatni, kenegetni. De ugyancsak gyorsan megvan, ha salátába vagy főtt rizsbe keverjük a nagyobb darabokban hagyott halfilét. A halas pitének vagy épp hallevesnek (chowder) pedig pompás izt kölcsönöz a füstölt hal.

C-vitaminra ----------------------------------------------------------------------

Miért fontos?
A C-vitamin magas koncentrációban található meg az immunsejtekben (fertőzés esetén azonban gyorsan el/felhasználódik), emellett csökkenti az oxidatív stresszt (az az állapot, amikor több a szabad gyökök száma, mint az antioxidánsoké, ez kihat a szív- és érrendszeri betegségekre, a magas vérnyomásra, a krónikus gyulladásos megbetegedésekre, a diabeteszre), továbbá természetes antihisztamin is egyben (megakadályozza a hisztamin felszabadulását, valamint növeli annak méregtelenítését).

Miben taláható?
A legtöbb friss gyümölcs és zöldség jó C-vitamin forrás, de a citrusfélék, brokkoli, kiwi meg paprika különösen akalmas erre a célra.

[??] Ha már megtörtént a baj, hogy mit tehetünk, mivel vághatunk vissza?

Fokhagymával / Hagymával ---------------------------------------------------

Miért jó?
A fokhagyma természetes antibiotikum. Segíthet a szervezetnek harcolni a fertőzésekkel szemben. Az allicin nevű vegyületnek köszönhetően kitűnő vírusellenes tulajdonságai vannak, ezért egy rendkívül erős influenza-harcos. A nyers fokhagyma a legjobb erre a céra, de ki szeret fokhagymától illatozó szájjal emberek köze menni!? Erre a problémára találták ki a fokhagyma-kapszulát (bár azt mondják egy idő után ez is kiül a bőrre).

A hagyma erősíti az immunrendszert, természetes antibiotikum, valamint gyulladáscsökkentő és remek köptető is egyben.

Hol használhatjuk?
Finomra aprítva, vékonyra szeletelve saláták, szendvicsek, szószok, pácok ízvilágát gazdagítva.

Készíthetünk sült fokhagymát: néhány egész fej fokhagymának vágjuk le a felső harmadát, csorgassuk meg olívaolajjal, majd tegyük forró sütőbe és süssük 35-40 percig, vagy amíg puha és aranybarna nem lesz. Még langyosan nyomjuk ki a puha gerezdeket, és már kenhetjük is kenyérre, de adhatjuk krémlevesekhez, tésztaszószokhoz.

Készíthetünk karamellizált sült hagymát is: két-három nagyobb fej hagymát felcikkezünk, hőálló tálba sorakoztatjuk, kevés olívaolajjal megcsorgatjuk, pár csepp balzsamecettel ízesítjük, meghintjük vékonyan finomítatlan nádcukorral (át is keverhetjük ezután), majd előmelegített sütőbe toljuk és bő fél órát sütjük, amíg karamellizált aranyszínű nem lesz. Köret mellé kitűnő kiegészítő.

Házi patika
A fokhagyma, a méz és a fekete retek gyógyerejét kombinálva hatásos orvosságot dobhatunk össze torokfájásra: a fekete retek belsejét kivájjuk (hagyjunk azért elég vastag peremet), vékonyra gyalult fokhagymával megtöltjük az üreget, majd felöntjük mézzel és egy éjszakát pihentetjük. Másnap kanalazhatjuk is a csodaszert! A méz amellett, hogy természetes antibiotikum, külsőleg is kiválóan akalmazható kisebb vágások, sérülések, fertőzések esetén, különösen az új-zélandi Manuka méz jól ismert eme tulajdonságáról.

Egy egyszerű házi hagymasziruppal orvosolhatjuk a makacs köhögést: a meghámozott, felkarikázott vöröshagymát finomítatlan nádcukorral egy csatos üvegbe rétegezzük, egy éjszakán át pihentetjük, a cukor kioldja a hagyma levét, és másnap már készen is van a házi köhögés elleni szirupunk. Ez a generációk óta használt szirup amellett, hogy hatékony, még egyszerű is, olcsó is, könnyen el is készíthető, és garantáltan gyógyszeripari vegyszerektől mentes. Gyerekek is fogyaszthatják. Egy-egy tk.-nyi szirup enyhíti és gyógyítja a fájós torkot.

Cinkkel ----------------------------------------------------------------------------

Miért jó?
A cink segít a fertőzések leküzdésében, lerövidíti a megfázást. Amellett, hogy cink szükséges a béta-karotin aktív A-vitaminná, retinollá történő átalakításához, a cinkre szükség van új immunsejtek gyors termelésében is, hogy azok felvehessék a harcot az ellenséggel szemben.

Miben található?
Sovány húsok, bárány, hal, tojássárgája, lencse, feles sárgaborsó, csicseriborsó, teljes kiőrlésű gabona (rozs, zab), zöld leveles zöldségek, diófélék/magvak (tökmag, szezámmag, napraforgó, mandula, kesudió, pekándió, brazil dió), gyömbér gyökér, fokhagyma.

Fahéjjal --------------------------------------------------------------------------

Miért jó?
A fahéj tömve van betegség-megelőző, immun-erősítő tápanyagokkal, továbbá gombaölő és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek segítenek a fertőzések leküzdésében.

Hol használhatjuk?
Adjuk bátran gyümölcshöz, turmixokhoz, süteménybe, reggeli müzlibe vagy zabkásához, de húsok ízvilágát is feldobhatjuk vele.

Echinaceával ---------------------------------------------------------------------

Miért jó?
Az Echinacea (magyaru kasvirág) közismert széles körű baktériumok és vírusok okozta megbetegedések, gyulladások, fertőzések orvosságaként. Csökkenti a megfázás súlyosságát, serkenti az immunrendszert, így a fehérvérsejtek hatékonyabban szorítják vissza a fertőzéseket.

Hogy juthatunk hozzá?
Az Echinacea cseppek könnyen beszerezhetők.

Bizonyára mindenkinél megtalálható egy-két régi családi csodaszer téli nyavalyákra. Nálunk megfázás, orrdugulás, torokfájás esetén a fokhagymás (fokhagymás-mézes) pirítós, a mézes-citromos kamillatea, a kakukkfűtea, a forralt bor, a sós gargalizálás, a törölközős inhalálás, valamint narancs, narancs kilószámra szerepenek a házipatikában. Gyerekkoromban a 'pálinkás ruha', a mustáros tapasz, és a 'krumplis pohár' is gyakran előkerült.

[?] Ti mivel csapjátok arcon a téli meghűlést, náthát?

9 comments:

Erika said...

Jó kis összefoglaló! Én a 3. pontból szeretnék többet:) Egyébként meg teljesen igaz mindez. Lekopogom, de sosem vagyunk betegek, kivéve mikor Magyarországra látogatunk:)

Kati said...

Ha ezt mind - mind be tudnánk tartani:) Én igyekszem mindezt érvényesíteni, de az iskolában mégis minden télen elkapom a meghűlést a gyerekektől, sajnos, és amikor nem lehet munkából hiányozni, akkor nem elég a természetes gyógymód.
Amúgy lehet kapni itt nálunk egy Hapciu teának nevezett keveréket megfázásra, nagyon jó, citrom, feketretek mézzel, tea minden mennyiségben:)

Anikó said...

Nagyon jó kis felsorolás, el is mentettem, mert épp meghűléssel küzdök, nem vészes csak kellemetlen. Nálunk még a hagymatea volt divatban, 2-3 fej hagymát héjjastól megfőztek 1,5 l vízben, kicsit ízesítették és megittuk, ha nagyon köhögtünk a nagymamám disznózsírral vékonyan bekente a mellkasunkat és átkötötte éjszakára, reggelre csodát tett, sokkal könnyebben éreztük magunkat, könnyebben szakadt fel a hurut és pucolódott ki.
Az ember később elfelejti ezeket a jó kis házi praktikákat, érdemes elővenni és használni újra, nagyon jó hogy feltetted ezt az összefoglalót, szépen alkalmazni fogom mindet, köszi:-))))))

teller-cake said...

Szuper összefoglaló és sajnos nálam éppen aktuális is...:(
Ezt a fekete retkes módszert pont most tesztelem!

Unknown said...

Nagyon klassz összefoglaló!!! Kellemes Ünnepeket Kívánok :)

Erika said...

Megörültem, amikor megláttam a képet, mert nekünk is a legjobb a fekete retek mézzel volt, amikor még pici volt a gyerek, csak ajánlani szoktam mindenkinek! A másik, látom a zsírral való kenést, az is igazi csodaszer köhögés ellen! Tehát nagyon szuper a cikk!:)

Anazar said...

Erika, köszönöm. Igen, a repülőgépen sokmindent össze lehet szedni, sajnos.

Kati, kevesével :-)) Igen, a folyadékpótlás nagyon fontos.

Anikó, köszönöm szépen. A hagymateáról már hallottam, de még sosem próbáltam. Köszönöm a részeteket. Az ízesítés gondolom cukor vagy méz (?). A disznózsíros bekenés valahogy rémlik, de meg kell kérdeznem mamát. Bizony, elvesznek ezek a jól bevált, emberre és környezetre egyaránt kímélő praktikák. A gyógyszeriparnak jobb a marketingje, ugye, mi meg elfelejtkezünk az egyszerű dogokról. Jobbulást Anikó!

Teller-Cake, köszönöm szépen. Jobbulást kívánok Neked is!

Vikvi, köszönöm, Neked is kellemes ünnepeket kívánok!

Erika, köszönöm szépen. A fekete retek az egyik nagymamától származik, a disznózsírra még rá kell kérdeznem, de az meg a másik nagymamától rémlik ;-)

HajniZoli said...

A fekete retek szirup nagyon jó, már használtam mikor a lányom kicsi volt. Minden évben főzök fenyőszirupot, azt szoktam a gyerekeknek adni, ha köhincsélnek. Ecetes borogatás, almaecetes gargarizálás, reszelt krumpli talpra, ha lázasok. Makacs lerakódásra olvasztott bárányfaggyút teszek egy zsebkendőre, ráborítom éjszakára a mellkasra, hamar megjön a hatása:-)
Köszönjük a hasznos összefoglalódat!

Anazar said...

HajniZoli, fenyőszirup, jól hangzik! Néha került friss fenyőrügy a pálinkába, hogy télre legyen 'pájinkás ruha' ;-) A reszelt krumpliról talpra lázcsillapításra még nem hallottam, de tetszik. A bárányfaggyús/disznózsíros megoldás kíváncsi vagyok mitől/hogy működik. Köszönöm a hozzászólást!