Tuesday, September 17, 2013

VEGÁN 21 NAP

vegan21nap
Október 1-jén Konyhatündér átmegy vegánba, három hétre.

Három hét VEGÁN étrend. Három hét állati eredetű termékek nélküli konyha. Három hét hús, tojás és tejtermék mentesen. Őrülten hangzik, tudom. Mégis mi űzött ehhez a radikális fordulathoz? Az elhatározás egészségügyi. Kegyetlen voltam a testemhez. Az elmúlt bő egy évben nem aludtam annyit, aminnyit szerettem (kellett) volna, és nem étkeztem úgy, ahogy szerettem (kellett) volna. A testem kifáradt, összezavarodott.

A vegetáriánus étrend nem áll tőlem messze. A leghosszabb idő, amit hús nélkül töltöttem nyolc hónap volt, bő hét éve. Sima ügy volt. Azóta is rendszertelen időszakonként húsmentes heteket tartok, mert legtöbbször így jön ki, nem vágyom húsra. Rájöttem, hogy nem szükséges annyi húst ennem, mint azt a húszas éveimben tettem és gondoltam. Nem tagadom, szeretem a hús ízét. Egy-két fűszerrel megbolondítva igen ízletes tud lenni, akár csirke, bárányka, vagy hal, de tulajdonképpen nem esz utána a fene. A vegetáriánus konyhával ki is lennék békülve. Úgy érzem tudnék vega lenni.

De vegán!?! Három hét nem a világ, csak ne szeretném annyira a tejtermékeket (joghurt, kefír, túró, sajt, vaj, tejszín)! Az augusztust tejmentesre terveztem. Elbuktam. Győzött a túró meg a joghurt. Közben kóstolgattam a tej-alternatívákat (szójatej, rizstej - nem jött be; kókusztej, zabtej, mandulatej - ezek tetszettek), készült is házi zabtej meg mandulatej. A kókuszjoghurt sem volt rossz, de nem volt az igazi. Valami ínyenc desszertenk inkább el tudom képzelni, joghurtnak nagyon elvont. A túró nagy gyengém!

Miért épp vegán? A túlzott tejtermék-fogyasztás negatív hatásairól már olvasok egy ideje itt, ott, amott. Hogy mi pontosan a 'túlzott', nem tudom, de én épp csak nem fürödtem benne. Annyi étrend van már 'divatban' (a diéta szót azért kerülöm, mert sokakban egy negatív érzetet kelt a lemondásaival, korlátaival, csalódásaival), hogy ember legyen a talpán, aki ki tud igazodni, hogy most melyik is az egészséges. Úgy gondoltam, a vegánsággal vesztenivalóm mincs. Három hét nem egy életre szóló elkötelezettség. Will see, ahogy az angol mondja, látni fogjuk.

A vegánságról csak annyit tudok, hogy semmi állati eredetű ételt nem fogyasztanak (de nem is hordanak és nem is kennek magukra - mivel ezekre nem lesz időm, energiám, most maradok csak az étrendnél). Ennyi minimális információval viszont butaság lenne fejest ugrani a mélyvízbe, ezért választottam magamnak egy coach-ot, azaz edzőt (Neal Barnard). Ő egy amerikai orvos, klinikai kutató, a preventív orvoslást támogatja. A humora fogott meg az elején (kuncogni való), majd elkezdtem tényleg figyelni is arra amit mond. Vegán étrenddel akár vissza is fordítható a cukorbetegség, mondta. Hoppá! Nem azt hallottuk eddig, hogy legfeljebb kordában lehet tartani étrenddel?!? Ha korunk nagy mumusára, a cukorbetegségre ilyen hatással van a vegán étrend, mit lehet még kihozni belőle?? Na, én erre vagyok kivácsi. Persze három hét alatt nem várhatunk egetverő változásokat, de arra épp elég, hogy lássuk működik-e rajtunk.

Hogyan vágok bele? Fejest a mélyzívbe, csukott szemmel a falnak vagy épp a sínekre HELYETT az első két hetet (mától indul) research-csel, azaz kutatással fogom tölteni. Hogy mire jutok, itt beszámolok majd róla. Új nekem a vegán, kell egy kis elmélyülés, hogy képben legyek. Tervet is készítek, menü tervet. A szervezettség szerintem a kulcsa a sikernek. Sikerorientáltként állok hozzá ehhez a három héthez.

A kihíváshoz pedig játszótársak kellenek. Társaságban jó küzdeni. Mert küzdelem lesz, nekem az (Béke poraidra, tejtermék!!). Várom a vállalkozó kedvű bloggertársakat! Nincs tét, anyagi nyeremény, de csak nyertesek lehetünk. Veszíteni valónk nincs.

A START Október 1-je, kedd. Legyen bármi is a motiváló erő, csak bátran, gyertek, gyertek. Két hét van a kezdésig, addig lehet kutakodni, ásni, informálódni. Neal Barnard programjáról bővebben.

Ezzel a három hét 'teszt-vegánsággal' nem célom a fogyás. Fő célom az egészségem visszaállítása, és az energiaszintem (meg)növelése. Esélyt adni a szervezetemnek, hogy helyre tegye magát. Aki 'csak' fogyni kíván, az is szívesen látott csapattag.

Csatlakozni menet közben is lehet, akár csak egy hétre is, vagy épp kettőre, akár az elsőre vagy csak az utolsó(k)ra, kinek hogy ízlik. Semmi sincs kőbe vésve, a lényeg a rugalmasság.

Egészségre fel, 21 nap vegán étrenddel!

5 comments:

Erika said...

de jő!csatlakoznék, csak most nem jó az időzítés:) viszont kíváncsi vagyok hogy megy majd neked!

Kati said...

Hát sajnos én a tejmentességet nem tudom felvállalni:) Imádom a tejtermékeket:)
Sok sikert kívánok neked és a csatlakozóknak:)

Seffer Lilla said...

Kitartást kívánok Neked. Nekem a tejtermék most már nem lenne kihívás, de a hús...:)

Tiffanylda said...

Hú, de jó! Figyellek! :)

Anazar said...

Erika, ha túlélem, hehe, lesz még alkalmad csatlakozni, feltűnhet még vegahét a Konyhatündéren. Én vagyok a legkiváncsibb ;-))

Kati, mindenkinek szíve joga, hogy mit hajlandó és mihez ragaszkodik :-)

Lilla, nálam épp fordítva, a húson kettőt sem gondolkodnék.

Tiffanylda, csak nyugodtan ;-))