Sunday, March 23, 2014

Gluténmentes hajdina crêpes

gluten-free_buckwheat_crepes
Glutén, laktóz, cukor (répa/nád) nélküli palacsinta

Cseperedő örökmozgóm tejtermék-sztrájkba kezdett. Egy hete nem fogyaszt sem joghurtot, sem kefirt. Még csak meg sem hajlandó kóstolni. Így ez a kalcium- meg fehérjeforrás kiesik. A tojás sem fogy, már hónapok óta, pedig korábban egy kéttojásos rántottát bevágott reggelire. Nem is erőltettem. Hétvégén kis csalafintasággal azonban egy kis kalcium és egy kis extra fehérje (tojás) került terítékre. Palacsinta. Van olyan gyerek, aki elutasítja, mert tojás van menne? Mutassatok egyet!

Kell hozzá (12 db):
250 ml kókusztej (kalciummal dúsított)
80 g hajdinaliszt (gluténmentes)
2 db tojás
1 csipet szódabikarbóna (opcionális)
fél tk. őrölt fahéj
2 ek. olívaolaj


A hozzávalókat kézi habverővel összekevertem, majd egy órára hűtőszekrénybe tettem.

A serpenyőt (zománcozott, 15 cm Ø) felforrósítottam és közepes lágon, bő fél merőkanálnyi adagokban kisütöttem a palacsintákat (nincs szükség kiolajozni a serpenyőt, mert a benne lévő olaj miatt nem tapad le). Két tányér között tartottam melegen.

A 'töltelék' 1 tk. nyírfacukor (xylitol) és 1 tk. őrölt fahéj keveréke.

Vékonyan meghintettem vele a palacsintát. Szorosan feltekertem, majd felcsíkoztam. Apró kezecskék pompás reggeli finger-food-ja porridge után. Jó étvágyat!

Koko Dairy Free Original + Calcium INGREDIENTS: Filtered water, Coconut milk 8.4%, Grape juice concentrate, Calcium phosphate, Emulsifier: Sucrose ester, Sea salt, Colour: Natural carotene, Vitamin D2, Vitamin B12.

2 comments:

Erika said...

guszták! nálunk sem fogy a tojás , de palacsinta mindig jöhet. :-) milyen íze van a hajdinalisztes változatmnak? (még nem kóstoltam)

Anazar said...

Az első egy-két sütést szokni kellett. Inkább sós tölteléket éreztem hozzá illőnek (a franciák is sósan töltik a hajdinaliszteset), a reszelt alma vagy édes túró helyett, de így a harmadik sütésnél - fahéj benne, fahéj rajta - már kifejezetten ízlik.