Monday, October 05, 2009

Hötorgshallen (Stockholm)

Hötorgshallen Stockholm HötorgetHötorgshallen egy fedett piac, vagy inkább vásárcsarnok a Hötorget-en ('szénatér') a Beridarebanan negyedben, Stockholm központjában.

Az első vásárcsarnok megépülése előtt a Hötorget két részre volt osztva. A déli részt Månglartorget-nek hívták, ahol húst, halat, zöldséget és virágot árultak. Az északi részén (Bondetorget) szezonális választék volt kapható. 1880-1884-ben megépült az első vásárcsarnok. 1953-ben a régi csarnok lerombolták, helyére újat építettek, egy emelettel a földszint alá süllyesztve. Az 1958-as átadáson Gustaf VI Adolf király is jelen volt.

Ma a vásárcsarnok erős hangsúlyt helyez a nemzetközi konyha specialitásaira, a világ minden tájáról vásárolható ínyencség (Gyermelyi és Pick mellett magyar tarhonya is kapható!). Helyben meg is kóstolhatjuk az olasz, görög, török konyha ételeit, 8 kávézó és étterem található a csarnokban. Skandinávia, Svájc, Németország, Ausztria, Lengyelország, Észtország ihlette frissen sült kenyerek széles választéka kapható, valamint sós és édes pékáruból egyaránt válogathatunk a Bröd Tråget polcairól. Fiskeläget, Hav és Melanders halpultjai friss halat, rákot, kagylót kínálnak.

Hötorgshallen
A: Hötorget, 111 57 Stockholm
W: http://www.hotorgshallen.se/

No comments: