Friday, October 30, 2009

Reszelt sárgarépa cukorral

Egy kedves emlék az óvodából, reszelt sárgarépa, cukrosan.
Azt hiszem tízóraira kaptuk, időnként. Mind a mai napig rabul ejt az íze.




A meghámozott répákat (2-3 db) lereszelem és meghinten 1 csapott evőkanál finomítatlan barnacukorral (unrefined demerara sugar), majd állni hagyom 5-10 percet, amíg a cukor elolvad. Pompás csemege!

[i] A sárgarépa karotint (az A-vitamin elővitaminját), B-vitamint és egy kevés C-vitamint is tartalmaz, gazdag élelmi rostban, antioxidánsokban és ásványi anyagokban.

Közép-Ázsiából (esetleg Afganisztánból) származik, a spanyolok jóvoltából jutott el Európába a Kr.u. I. sz. táján. A késő római időkben kezdték el nemesíteni. A XVII. századig Európában is a fehér, sárga és lila színű sárgarépát ismerték, narancssárga változatát holland kertészek nemesítették.

Használhatjuk nyersen (csíkokra vágva, szószokba mártogava, salátákban, hidegkonyhai készítmények dízítésére, vagy sárgarépalé formájában), főzve, sütve vagy párolva (levesek, köretek, főzelékek, bébiételek, desszertek, pl. torta, muffin alapanyagaknét).

Emésztési zavarok, bélrendszeri paraziták, mandulagyulladás vagy székrekedés kezelésére használják. Súlyos túladagolása carotenosist okozhat (a bőr narancsszínű lesz).

Erdély egyes vidékein murok néven ismerik, Palágyban morkó névre is hallgat ;-)

No comments: