Thursday, June 23, 2011

Soupe à l'oignon

French onion soup
Karamellizált hagyma, marhahúsleves, kruton és gruyère, a szegények levese, a népszerű francia hagymaleves. Férj unszolására, a nagy ír nyárban, visszatért az étlapra. Nem egy gyorsan elkészíthető fogás, de a végeredmény kárpótol az elszaladt időtért.

Sok-sok hagymát (6-8 nagyobb) vékonyra felszeleteltem és nem kevés vajon fonnyasztottam, puhítottam bő egy órán át, félig letakarva, időnként kavargatva. A karamellizálódott hagymát aztán enyhén sóztam, finoman borsoztam, meghintettem szerecsendióval és egy bő evőkanál Vega-Mix-szel. Átkavartam, majd felöntöttem hideg vízzel (másfél-kétujjnyira ellepte) és átforraltam. Közben kevés lisztet (1-2 ek.) pirítottam szárazon, világosra, hideg vízzel krémesítettem, majd a leveshez adtam (pompás ízt kölcsönöz).

Magvas kenyérkét felkarikáztam, majd grill alatt mindkét oldalát megpirítottam. Bedörzsöltem fokhagymával és felkockáztam. A szép barnás színű, illatozó levest kerámia tálkákba szedtem, megszórtam fokhagymás kenyérkockákkal és finomra reszelt Cheddar sajttal (Killowen Vintage Irish Cheddar), majd pár percre betettem a grill alá, hogy a sajt szépen ráolvadjon, és tálaltam.

7 comments:

Erika said...

O ize csak kapkodom a fejem:) hogy tudsz egy nap alatt (het??) ennyit fozni? vagy hogy is van ez, meg meg Parizsban is kolbaszolsz?;)

Erika said...

Priman mutat! En is csinaltam, aprilis 4-en egy ilyen levest csak tettem bele Guinness-t is, ami kicsit megszaladt a kezemben, igy nagyon kesernyes lett....

Anazar said...

A párizsi kolbászolásnak vége :-(
enni pedig kell, így főztem is a héten, hiába a Simon's Sister's Dog 'Fed Up' :-D))

O-ho-hóóó, Guinness-kével, micsoda ötlet! Ma is készült egy újabb adag, és még 'black stuff' is volt itthon, eh, de majd legközelebb!!

Erika said...

Jaaa. azt hittem ,hogy a bejegyzeseket Parizsbol lovod at.
Akkor a Black stuffot csak ugy horpintgesd, leves nelkul:)

Anazar said...

Párizsban az időt Párizzsal kell tölteni, vétek másra vesztegetni ;)
Úgy, úgy, Black Stuff csúszott a hagymaleves után :-O

sütimanó said...

Nyami,de szeretem,jövőhéten étlapra is kerül,köszi:)))

Anazar said...

Kevés könnyeket, de annál nagyobb étvágyat sütimanó!!