Sunday, February 24, 2013

Bread and butter pudding

bread_and_butter_pudding
Nyírfacukorral édesítve. Fahéjjal, szerecsendióval fűszerezve.
Desszert. Angol módra. Ráérős, lusta vasárnapokra.

Kell hozzá: szeletelt fehér kenyér, vaj, tej, tejszín, tojás, őrölt fahéj, frissen reszelt szerecsendió, nyírfacukor.

A kenyérrel igazán bajban voltam, hogy ne legyen benne cukor és ne is legyen egy kémiai laboratórium teljes repertoárja az összetevőiben, de könnyed legyen, meg légies, és szeletelve is legyen. Végül rátaláltam (Staffords Crusty Half Pan 470 g INGREDIENTS: wheatflour, water, yeast, salt, vegetable oil, soya flour, potassium sorbate*, ascorbic acid**, citric acid***).

Egy tűzálló tálat kikentem vajjal, majd a szeletek vajazgatása helyett a vajat inkább megolvasztottam. A kenyerek héját levágtam és a kapott belsőt negyedeltem, hogy helyes kis háromszögeket kapjak.

Tejet forraltam, lehúztam a tűzről, adtam hozzá tejszínt, őrölt fahéjat, frissen reszelt szerecsendiót, majd nyírfacukorral édesítettem. Tojás villával felvertem és a fűszerezett tejhez kevertem.

A kenyér-háromszögeket leraktam, megcsorgattam az olvasztott vajjal, majd nyakonöntöttem a meleg tejjel, előmelegített sütőbe toltam, egy darab sütőpapírral lazán letakartam és 180 °C-on szép aranybarnára sütöttem. Még langyosan fogyasztottuk.

[i] * potassium sorbate -- E202 preservative
** ascorbic acid -- E300 antioxidant ☺
*** citric acid -- E330 flavoring and preservative ☻

3 comments:

Kati said...

Isteni lehetett:)

Mági said...

De gyönyörű :)
Egészségetekre!

Anazar said...

Kati, Mági, betermeltük. A szerecsendió nagyon megdobta ;-))