Monday, February 18, 2013

Risotto al Porcini

Risotto_al_Porcini
Rizottó vargányával

Hozzávalók (2 személyre):
4 marék (100 g) Arborio rizs
2 marék szárított porcini (vargánya)
kevés olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma
1 tk. Vega-Mix
egy csipet frissen reszelt szerecsendió
só, frissen őrölt bors
szárított oregánó
50 ml száraz fehérbor
3-4 ek. frissen reszelt parmezán (Parmigiano-Reggiano)
kis kocka vaj


A porcinit beáztattam estére. Reggel leszűrtem, lecsepegtettem. A levét félretettem.

A finomra kockázott vöröshagymát üvegesre pároltam az olívaolajon, hozzáadtam a rizst. Alaposan átkavartam, hogy a szemeket bevonja az olaj. Hozzáadtam a lecsepegtetett gombát, kevés gombalvet (2-3 ek.) és a bort.

Friss vizet forraltam (úgy 3 dl körül), tettem bele Vega-Mix-szet, oregánót és pár csepp olívaolajat (ha van zöldségalap, még jobb).

Amikor a rizs már felszívta a bort, adtam hozzá egy keveset (fél-egy merőkanál) a forró fűszerezett vízből. Kevesével adagoltam hozzá a levet, közben folyamatosan kevergetve puhítottam, főztem a rizst, hogy ne legyen se kemény, se túl puha, csak épp 'al dente'.

Lehúztam a tűzről, enyhén sóztam, meghintettem frissen őrölt borssal, egy csipet szerecsendióval meg kevés szárított oregánóval. Összeforgattam, belekevertem a vajat és a frissen reszelt parmezánt, majd fedő alatt legalább 5 percet pihentettem.

Tálaláskor sajttal és borssal hintettem meg. Jó étvágyat hozzá!

Tipp: Risotto con funghi porcini e salame, Risotto con piselli,
Risotto con funghi porcini e salsiccia piccante, Hozzávaló: rizs;

4 comments:

wanna said...

Nagy kedvencünk nekünk is, a vargánya, frissen, szárítva...

Györgyi said...

Ez pont az a rizottó, amit minden nap képes lennék megenni! Imádom:)

Marka said...

Ez a kedvenc rizottóm:-) Nagyon guszta lett!

Anazar said...

Wanna, finom is, remek ízt ad a rizsnek :-)

Janka, ha nem is minden nap, de gyakran megfordul nálunk ;-))

Marka, köszönöm, szeretjük mi is, nagyon :-)