Wednesday, March 06, 2013

Kókuszos tRudi

kokuszos_turo_rudi
Túró Rudi, megvan? Pöttyös? Tegye fel a kezét,
aki még nem kóstolta a nemzet kis kedvencét.

Túró Rudi. Talán csak belőlünk, magyarokból vált ki eksztatikus érzelmeket ez a jól csengő nevű, édesen savanykás apró rudacska alakúra formázott túrómassza. Nem nőttem fel rajta, az egyetemi évek alatt lettünk barátok. Rajongás, később plátói szálak, majd pedig a 'se veled, se nélküled' viszony jellemezte a kapcsolatunkat. Mára diplomatikus 'megvagyok nélküled' ismeretséget ápolunk.

Én személy szerint rühellem amikor a 'kakaós étbevonómassza' a fogamra ragad és az égnek nem akar onnan leolvadni, ki lehet vele kergetni a világból. Ott van aztán az 'aroma', bármit is rejtsen, de feltételezhetően amit csak nem szégyellnek, vagy a tartósítószer, de ne feledkezzünk meg a hidrogénezett növényi zsírról és a cukorról sem. 40%-a túró, nekem ugyan tömény túrósnak tűnik, de ezek a Frieslandosok leleményesek.

Lássuk, mit is írnak a csomagoláson pontosan:

PÖTTYÖS TÚRÓ RUDI Natúr (Gyártó: Friesland)
Natúr túródesszert kakaós étbevonattal Összetevők: zsírszegény tehéntúró 40%, kakaós étbevonómassza 36.6% (cukor, hidrogénezett növényi zsír, kakaópor, emulgeálószer: szójalecitin, aroma), cukor, vaj, módosított kukoricakeményítő, savanyú savópor-készítmény (túrósavópor, savanyúságot szabályozó anyagok: kalcium-malát, kalcium-laktát, kalcium-citrát), aroma, tartósítószer: kálium-szorbát.

Egy éve is meg van már, hogy utoljára majszoltam el egy Rudit. Akkor is lefejtettem a csokoládé étbevonat javát. Pedig az lenne a lényeg, a hűtőből kivett Rudin a roppanós csokimáz. Csak jönne le a fogamról!

Az elmúlt hét/hetek alatt tömérdek mennyiségű (igen finom, lengyel) túró elfogyasztása után (szirnyiki mérgezésünk lett!), még egy utolsó adag várt a sorára a hűtőszekrényben. Felmerült a túrós haluska, túrógombóc, burek, burenica, gibanica, sirnica vagy zeljanica, savijaca, túrótorta, kapros-túrós, vagy a túrós batyuk. Rudi lett belőle. Kellett a kihívás. Vettem hát egy Rudit, hogy az összetevőket és konyhatündéri józan eszemet követve tRudit készítsek, aromák, tartósítószer, hidrogénezett növényi zsír és, éés hozzáadott cukor nélkül, de a megszokott csavarral, kókuszos ízben.

Hozzávalók (10 db Rudihoz):
300 g tehéntúró (zsíros!!)
csipet só
2 csapott ek. nyírfacukor
2 ek. olvasztott vaj
2 ek. tej
1 kk. kukoricakeményítő
2 ek. tejszín (double cream)
fél citrom reszelt héja
1-2 ek. frissen facsart citromlé
2 csepp vaníliakivonat *
2 ek. kókuszreszelék (+ forgatáshoz, díszítéshez)
1 tábla étcsokoládé (72%) **

A tehéntórót villával áttörtem. Hozzáadtam a sót, xylitolt, citromhéjat, a hideg tejben elkevert kukoricakeményítőt, a tejszínt, a vajat és a vaníliát. Botmixerrel krémesítettem, végül belekevertem a kókuszreszeléket és a citromlevet (kóstolgatva, hogy mennyire legyen savanykás). Három-négy órára hűtőszekrénybe tettem, hengerelés előtt pedig 10-15 percre a fagyasztóba.

A hideg masszát fakanállal átforgattam, majd egy-egy bő evőkanálnyit belőle (erős önfegyelemmel!!) előbb bombóccá majd hengerré formáltam úgy, hogy a munkafelületet vékonyan meghintettem kókuszreszelékkel, hogy ne tapadjon. Rácsra sorakoztattam őket és megcsorgattam vízgőz felett megolvasztott étcsokoládéval, végül pedig meghintettem kevés kókuszreszelékkel. A rudikat (úgy rácsostól) bő fél órára hűtőszekrénybe tettem, tálalásig ott tartottam. Később aztán lehet fedeles dobozban tárolni, vagy akár le is fagyasztani.

* Organic vanilla extract INGREDIENTS: water, organic ethyl alcohol (35%), organic vanilla bean extract (3%).

** Peruvian dark chocolate INGREDIENTS: Peruvian cocoa mass, cane sugar, cocoa butter, ground vanilla. Cocoa solids 72% minimum.

10 comments:

Györgyi said...

Hmmm...mennyei lehetett és milyen jó kis receptet alkottál:)

Eszter said...

Jó volt olvasni a ragacsos bevonóval vívott harcodat! :-)
Jó a recept is, el fogom készíteni alkalmasint! Köszi! ;-)

Millye said...

Ez valami mennyei lehet! :)

wanna said...

Ez tényleg valami "más", de meglehet ez az IGAZI !
Grat!

teller-cake said...

Kóstolót nem lehetne kérni? ;-)

M@rti said...

A "csoki" egy részét én is leszedem. Finom lehet a Tiéd, és a lényeg, hogy tudom, hogy mit adok a gyerekeimnek!
Várólistás! :-)

Erika said...

nagyon jó ötlet, ha lenne türelmem meg is csinálnám:) Pont a napokban kívántam meg a TúróRudit, küldtem is férjemet a Paprika Stores-ba, aztán itthon olvastam el mik vannak benne...már olyan rég ettem, nem is gondoltam volna...

Anazar said...

Janka, az volt, köszönöm ;-)

Eszter, nem volt ínyemre :-D))) Csak ajánlani tudom.

Millye, az az :-)

Wanna, hamisnak semmi képp sem az ;-))

Teller-Cake, nyitod az ablakot?

M@rti, gyerekbarát csemege. Örülök, hogy tetszik :-)

Erika, nem igényel nagy türelmet, vágj bele bátran.

Csilla said...

Én nagyon szeretem a Pöttyöst, de még sose olvastam el, hogy mit is tartalmaz. Talán jobb is. :) Ez remek kis recept lett, megjegyzem magamnak!

Anazar said...

Csilla, pedig néha nem árt tudni mi rejt a csomag ;-))