Thursday, February 09, 2012

Gojis-chiás-mazsolás müzli

muesli-mix
A házi összeállítású reggeli müzliben az a szép (azon túl, hogy változatosan variálható), hogy szabályozhatjuk a cukor és a só mennyiségét. Mert nincs is egyszerűbb a reggeli rohanásban annál mint a gyerek elé önteni a bolti, grammra kiméricskélt müzlit, vagy gabonapelyhet, ami ugyan (jobb esetben) hozzáadott vitaminokat tartalmaz (vagyis alapvető vitaminokkal dúsított), de nézzük csak meg mi minden egyebet, és legfőképpen cukrot, nem kevés cukrot tartalmaz még.

A gyerekek szeretik az édeset, meg persze a színeset, figurásat. Már gyerekkorban a színekre és formákra trenírozzuk az apróságokat, na meg persze a csomagolás az mindent visz. Kíváncsi lennék tízből hány anyuka olvassa el az összetevők listáját, ahelyett, hogy csak bevágja a kosárba a csicsás dobozt.

Kell-e a gyereknek naponta cukor? Kell hát, de legyen az inkább friss gyümölcsökből nyert és nem a finomított (néma) fehér gyilkos. Az okos anyuka figyelmes és körültekintő. A gyerek meg ne azért egyen, mert milyen szép színes, vagy de aranyos macifejes, dínós. Azért eszünk, hogy tápláljuk a testet, amiben lakunk.

home-assembled-muesli-mix
Hozzávalók:
puffasztott barna rizs (teljes kiőrlésű, gluténmentes) - Rude Health
kukoricapehely (bio, gluténmentes) - Doves Farm
korpapehely - Kellogg's*
zabpehely (teljes kiőrlésű, bio) - Odlums
zabkorpa - Flahavan's
chia mag - Chia Bia
goji bogyó - Linwoods
mazsola - Rainbow Natural/Wholefoods
akácméz - Boyne Valley (bio)


*Természetes korpapehelyhet (bran flakes) még nem találtam, ezért az egyedüli hozzáadott cukor a listában.

• Rude Health Puffed Rice Ingredients: 100% whole brown rice. Gluten-Free. No Added Salt. No Refined Sugars. Wholegrain. Low Fat. Non-GM.

• Doves Farm Corn Flakes Organic & Gluten Free Ingredients: Maize, Rice Malt (malted rice syrup), Salt. Vegetarian. Vegan. Organic. No wheat. No soya. Gluten free. No hydrogenated fat.

• Kellogg's Bran Flakes Ingredients: Wholewheat, Wheatbran (21%), Sugar, Barley Malt Flavouring, Salt, Honey, Niacin, Iron, Vitamin B6, Riboflavin (B2), Thiamin (B1), Folic Acid, Vitamin D, Vitamin B12. Suitable for Vegetarians.

• Odlums Organic Porridge Oats Ingredients: 100% Wholegrain Organic Oatflakes. Unprocessed and unrefined.

• Flahavan's Oat Bran Ingredients: Oats.

• Chia Bia 100% Natural Whole Chia Seed Ingredients: 100% Natural whole raw Chia Seed (Salvia hispanica L). Omega 3. Fibre. Protein. Antioxidants.

• Linwoods Whole Sun-Dried Goji Berries Ingredients: 100% Whole Sun-Dried Goji Berries. Dietary Fibre. Anti-oxidants. Iron. Protein.

• Wholefoods / Rainbow Natural Currants Ingredients: Currants.

• Boyne Valley Organic Acacia Honey

• Organic Irish farm assured whole milk


currant-goji-berry-muesli-mix
Tipp: chia, goji, mazsola. Gazdagítható tökmaggal, napraforgóval (Omega-3, -6 keverék), friss (banán, alma, szamóca, málna) vagy aszalt gyümölcsökkel (barack, szilva, datolya, füge).

Házi készítésű reggeli-ötletek tejtermékkel a kalciumért:
Banánturmix, Chiás banánturmix,
Gyümölcsös joghurt, Aszalt gyümölcsös joghurt,
Málnás zabkásapuding, Csokoládés-mogyorós zabkásapuding,
Málnás-zabpelyhes joghurt, Chiás banán joghurttal,
Banánpürés-mézes joghurt, Gránátalmás zabpehelykrém

6 comments:

Kati said...

Igayad van, csak sajnos nálunk nem találhatóak meg ezek a bio meg organic eredetű összetevők, és ha esetleg mégis csillagászati áruk van, amit a mi fizetésünkből nem tudunk megengedni. Örvendünk ha kapunk egy jobbacska minőségű müzlit, és találtunk is egyet, német, egyszerű átlátszó zacsiba csomagolva, 60 százalék gyümölccsel, eléggé elérhető áron. Sajnos itt még olyan szinten vagyunk, hogy egyes anyukák örvendenek, ha egy szelet zsíros kenyeret tudnak pakolni a csemetéjüknek a suliba.

Anazar said...

Kati, elég sajnos, így 2012-ben!
Errefelé szerencsére a bio-organic alapanyagok árban nem három-négyszeresei (mint mondjuk Mo-on, ahogy hallom) a nem bionak, valamivel drágábbak mindössze.

Erika said...

Szép színes, egészséges reggelit állítottál össze. Én Abinak gyakran adok organic baba porridge-t reggelire, nagyon szereti. Az Organix termékek bio baba dolgok itt és megfizethető áron vannak (keksz, müzli, puffancs, mazsola stb.)

Anazar said...

Erika, a színek legalább természetesek ;-))
Babáknak csak organic-ot!


A házi összeállítású müzlivel nem az organic-on lenne/van a hangsúly, hanem a NO SUGAR vonalon.

Tiffanylda said...

Nagyon igaz, amit írsz! Valóban, minden anyukának erre figyelnie kellene, mert ők a család egészségének őrei! Én sokszor szégyellem magam, hogy milyen egészségtelen - ámde nagyon finom - kajákat adtam annak idején nekik és meg is szokták!:( Ők már okosabbak...

Anazar said...

Tiffanylda, pánikra, szégyenkezésre semmi ok, az egészségtudatosság, vagy 'health consciousness', ahogy itt hívják, egy tanulási folyamat, nem egy ösztön, amivel születni lehet. Apránként tanulunk, nap mint nap ;-)