Friday, April 20, 2012

Hozzávaló: hajdina

buckwheat-hajdina-grecska-gretchka
Hajdina (pohánka/tatárka), grecska (гречка),
buckwheat, Fagopyrum esculentum...

A hajdina nem gabonaféle, hanem 'pseudocereal', mint az Andok régióiból eredő quinoa, vagy az aztékok amarántja és chiája. Rokonai a sóska, keserűfű és rebarbara.

Háziasítása és termesztése Délkelet-Ázsiában, Kína nyugati Yunnan régiójában történhetett, valószínűleg i.e. 6000 körül. Onnan terjedt át Közép-Ázsiába és Tibetbe, majd a Közel-Keletre és Európába.

A háromszög alakú kemény külső héj alatt megbújó mag nem tartalmaz glutént. Keményítőt, rostot, fehérjéket (esszenciális aminosavakat nagy koncentrációban), fontos ásványi anyagokat (vas, cink, szelén), és értékes antioxidánsokat (rutin, tanninok) is tartalmaz.

A lisztjéből készített tésztát Tibetben és Kína északi részén hosszú ideje fogyasztják. A japán és a koreai konyhában is fontos szerepet tölt be (soba, naengmyeon, makguksu). A hajdinapalacsinta kedvelt az oroszoknál (гречневая блины) meg a franciáknál (galette bretonne).

Kelet-Európában a pirított, főtt szemeket gyakran fogyasztják zabkásának (гречневая каша, kasza gryczana).

A hajdina remek mézelő növény, nektárja sötét, erős mézet ad. A magokat ki is lehet csíráztatni. Forrás: Wiki

Gyerekkoromban nem rajongtam a grecskáért. Ma már kedvelem és értékelem. Egy-egy szaftosabb étel grecskával ízlik csak igazán. A barna, pirított hajdinát választom, amire még pluszban kicsit átpirírok, és pár percig főzöm csak, inkább a gőzben párolom, hogy illatos legyen és pergős maradjon.

Remekül illik pl. a szaftos csirkemájhoz, vagy egyéb bő szószos húsokhoz (Mustáros-joghurtos csirkepaprikás, Gombás-tejfölös csirkemell, Spenótos csirke, Tejszínes-brokkolis csirkemell), de a kapros-tejfölös gombához is kiváló. Sőt, tölteléknek is pompás (Grecskával töltött cukkini).

A sima pirítás-párolás mellett még hagymás zsírral is ízesíthető (hagymás grecska).

5 comments:

Vicuska said...

Kiváló óda a grecskához- én imádom! :D

Shoutforfood said...

Many thanks for that! Makes my day!

Gerdi said...

Én még nem ismerkedtem meg a hajdinával, de annyi jót írtál róla, hogy ráhajtok!

kotaliza said...

Gyerekkoromban én sem szerettem(talán a mi konyhánkban nem is volt),most viszont imádom.Az unokatesómtól kaptam egy zacskóval,pont jó lesz a receptjeidhez:)

Anazar said...

Vicuska, éljen a grecska!! ;-))

Loveforfood, welcome to my blog :-)

Gerdi, nem fogod megbánni, csudajó meg egészséges!

Kotaliza, lehetne nem szeretni a grecskát!?! Hetente-kéthetente beiktatom a menübe:-)