Tuesday, March 06, 2012

Hozzávaló: rizs

basmati-rice
Ez a finom, szénhidrátban gazdag gabonaféle a világ nagy részén fontos alapélelmiszer. Számtalan fajtája van, ami színben, formában, méretben változik. Nagy csoportot képvisel a hántolt és koptatott fehér rizs (eltávolított pelyva, korpa és csíra). A barna rizs esetében a korpa és csíra marad, ezáltal tápértéke nagyobb. A korpa élelmi rostot, a csíra pedig vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.

A rizs háziasítása valószínűleg a Jangce-völgyben történt. A gyerekeket Kínában ma is arra nevelik, hogy az utolsó szem rizst is ki kell enni a tányérból, hiszen fáradságos munkával kerül a mindennapi asztalra.

Ezt a tápláló, apró szemű gabonamagot gyakran kapcsolják a jóléthez és a termékenységhez. Esküvőkön pl. hagyományosan az ifjú párra szokás dobni, ezzel kívánva jómódot és gyerekáldást.

A rizs felhasználása és elkészítési módja igen változatos. Az előételektől és levesektől, a főételeken és köreteken át egészen a desszertekig megtalálható számos ország konyhájában, ahogy nálam is:

Reggelire:
Puffasztott rizses müzli
és persze a tejberizs

Levesbe levesbetétnek:
Dalmácia ihlette paradicsomleves
Mexikói csirkeleves rizzsel
Gombás-rizses csirkehúsleves

Előételnek:
Nigirizushi
Makizushi
Tonhal maki
Uramaki
Füstölt Makrélás Maki és Nigiri

Japanese-rice-sushi-rice
Főételek:
Vargányás-chorizós rizottó
Zöldborsós rizottó
Vargányás-szalámis rizottó
Risotto al Porcini

Rizses hús
Zöldséges csirke rizzsel
Lazacos pirított rizs
Wokban sült zöldségek rizzsel
Királygarnélás sült rizs

Töltött káposzta
Töltött paprika
Paradicsomos rizottóval töltött cukkini
Fetás cukkinilepény
Rizses rakott zöldség

Köretnek:
húshoz, halhoz, garnélához, zöldséghez (párolva/gőzölve/főzve)
Tojásos sült rizs
Zöldséges-tojásos sült rizs
Kow Pad
Gyuvecs
Rizs-kukorica-bab saláta

Desszertre:
Mazsolás tejberizs
Mazsolás barnarizs koch
Pirított-sült rizspuding
Puffasztott rizs szelet
Epres-tejszínes tejberizs
Kókuszos tejberizs


Tipp: Hozzávaló: zabpehely, Hozzávaló: hajdina, Hozzávaló: bab;

2 comments:

Emi said...

Waooo, micsoda rizses kínálat! Én nem voltam nagy rizs rajongó, kivéve ha édes:) De nemrég jöttem rá miért. Mert nem tudtam hogy kell megfőzni. Most már tudom és így sokkal gyakrabban kerül az asztalunkra!

Anazar said...

Emi, ahány fajta, annyiféleképpen fő meg ;-)