Tuesday, October 27, 2009

Jalfrezi csirke, Pulao rizs (Mr. Z)

Hozzávalók (Pulao rizs):
1 csésze basmati rizs
3-4 szegfűszeg
3-4 csillagánizs
2-3 gerezd fokhagyma
1 fél fahéj rúd összetörve
apróbb darabokra
1-2 babérlevél, só
1 teáskanál római kömény
5-6 zöld kardamom
1 fej közepes hagyma
50-60 g vaj vagy ghe

Serpenyőben megolvasztom a vajat és beleszórom a köményt, szegfűszeget, fahéjat, babérlevelet, csillagánizst és a zöld kardamomot és lassú tűzön pirítom. Amikor elkezdenek pattogni a fűszerek, akkor hozzáadom az apróra vágott hagymát és folyamatos kevergetés mellet pirítom, amíg barnulni nem kezd. Ekkor hozzáadom az apróra vágott fokhagymát és tovább pirítom. Amikor a fokhagyma illatozni kezd hozzáadom az előzetesen megmosott és megszárított rizst. Óvatosan összekeverem a fűszerekkel és 1-2 percig pirítom. Amikor elkezd színesedni a rizs felöntöm 2 csésze vízzel, megsózom és lefedve (lehetőleg egy nehezebb fedővel, nehogy a gőz kiszökjön alóla) a legkisebb lángon 20-25 percig főzöm.

Hozzávalók (Jalfrezi csirke):
2 egész csirkemellfilé
1 zöld és 1 piros kaliforniai paprika
1 csípős paprika
2-3 közepes paradicsom
1,5 teáskanál paradicsomsűrítmény
4-5 gerezd fokhagyma
2 teáskanál apróra vágott gyömbér
2 evőkanál növényi (olíva) olaj

Fűszerek:
1,5 teáskanál chilli
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt kömény
1/4-1/2 teáskanál kurkuma
2 teáskanál garam masala, só

Falatnyi darabokra vágom a csirkermellet és bedörzsölöm sóval, kurkumával és chillivel. Éjszakára berakom a hűtőbe és alszom másnap délig. Nagyobb serpenyőben forró olajban megfonnyasztom a félkarikára vágott hagymát. Folyamatos kavarás mellett hozzáadom a gyömbért és fokhagymát. Amikor már illatozik a fokhagyma és gyömbér hozzáadom a befűszerezett csirkét. Lejjeb veszem a gázt és folyamatos kavarás (nehogy összeragadjanak a csirkedarabok) mellett 8-10 percig pirítom. Ezután hozzákeverem a koriandert, köményt, paprikákat és a paradicsomot. Lefedve 15 percig párolom. Szükség esetén aláöntök egy kevés vizet. Végül hozzákeverem a paradicsomsűrítményt és a garam masalát, felrottyantom és kész! :-) Bon apetit!

Tipp: a csípősség variálható, no csípős paprika, kevesebb chilli, kevesebb gyömbér, garam masala-ból is van csípős és nem csípős.

[i] A fenti ételek nem jöttek volna létre, ha nem lenne a londoni Little India étterem. Ajánlom mindenkinek, aki Londonban járván szeretne elfogyasztani egy igazán jó indiai ebédet vagy vacsorát.

[kép] property of Mr. Z

3 comments:

Belly said...

Tudom,hogy úgyse rakod ki,de akkor is szeretem a blogod.Nézz be hozzám!

Anazar said...

Nagyon köszönöm a díjat, Belly! Szívből!

Belly said...

:-)