Thursday, October 29, 2009

Szivárványos pisztráng

Hozzávalók:
2 db szivárványos pisztráng
4 db burgonya
1 fej hagyma
6 szál újhagyma
ras el hanout fűszerkeverék*
1-1,5 dl fehérbor
olívaolaj
ropogós saláta szíve
2-3 ek natúr joghurt
só, cukor


Az átmosott halat kívül-belül bedörzsölöm a fűszerkeverékkel, beleteszek két szál újhagymát egészben és egy negyed hagymát karikázva. A tepsi aljára kevés vizet öntök, felöntöm még borral, majd a halat a rácsra teszem, körberakom hámozatlan, félbe vágott, enyhén sózott burgonyával, és a maradék két hagymanegyedet is mellé teszem. Lefedem alufóliával, és 180 °C-ra előmelegített sütőben nagyjából egy órát sütöm, majd leveszem az alufóliát, a halat és a krumplit vékonyan megcsorgatom olívaolajjal, és további 10-15 percig pirítom.

A ropogós salátalevelekhez keverem a joghurtot, a finomra aprított ujhagymát, enyhén sózom és rászórok egy csapott evőkanál cukrot, majd óvatosan összekeverem.

[i] a szivárványos pisztráng (rainbow trout, Oncorhynchus mykiss) a lazacfélék (Salmonidae) családjához tartozik, Észak-Amerikában őhonos, de ma már több országban tenyésztik világszerte. Az astaxanthin-tól, ami egy carotenoid, rózsaszínes a húsa.

*Ras el hanout - a Közel-Keleten és Észak-Afrikában népszerű keverék, az eladó által kínált legjobb fűszerekből. Nem létezik pontos fűszerkombináció. Minden boltnak, személynek meg van a maga titkos mixtúrája, amit több mint egy tucat fűszernövényből állít össze. Tipikusan kardamom, szegfűszeg, fahéj, őrölt chili paprika, koriander, kömény, szerecsendió, bors, kurkuma szokott belekerülni. Általában minden összetevő pirított, majd együtt ledarálják.
Az én észak-áfrikai ras el hanout-om összetevői: paprika, cukor, koriandermag, köménymag, tengeri só, feketebors, chili darabok, ánizskapor, fahéj, szárított mogyoróhagyma, szegfűbors, kurkuma, kardamom, rózsabors, rózsaszirom, feketehagymamag, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg, galangál, csillagánizs.

2 comments:

erős ildikó said...

Nagyon izgalmas a fűszerezés, és gyönyörű lett az étel!

Anazar said...

Köszönöm!
A bőrét könnyedén le lehetett húzni, meg a gerincét is kiemelni, és megmaradt a két illatos, omlós filé, minden bajlódás nélkül :-)