Saturday, April 30, 2011

Arany kulcsocska

Iris-Golden-Key-toffee
A szovjet idők bővelkedtek finom, jó, minőséges édességekben. A boltok édességosztályain húsz, harminc, de inkább ötvennél is több féle cukorka, csokoládé csábította az édesszájú vásárlót, és emellett még ott voltak az ostyák, kekszek, meg a zefir, amiket kilóra mértek. Régi szép idők! Azért manapság is fel lehet lelni egy-egy (megtartott vagy talán felélesztett) gyöngyszemet.

Az Egyesült Édességgyártók Társasága (Объединенные кондитеры) ma 15 gyárat foglal magába Oroszországszerte. Аz 1851-ben alapított és idén 160. fennállási évét ünneplő Красный Октябрь (Vörös Október) édességgyár egyik termékére bukkantam az új lengyel boltban: ИРИС - Золотой ключик tejkaramella (ami inkább toffee mint fudge). A "Батончик", "Трюфель" és "Птичье молоко" mellett gyerekkori kedves emlék. Ирис ('irisz' = szivárvány vagy nőszirom), Золотой ключик ('zolotoj kljúcsik' = arany kulcsocska). Nem túl édes, és nincs sem utó, sem mű íze. A külső 2-3 mm puha, omlós, de a belseje kemény, átrághatatlan, meg kell várni, amíg elolvad ;-)

6 comments:

Éva said...

Ezt a fajta karamellát már ettem, nagyon finom, talán nem ilyen csomagolásban volt.

Anazar said...

Több gyártója lehet az ирис-nek. Ez a fajta kivételesen jó, mert nem túl édes, nem émelyítős egyáltalán, hanem harmonikus ;-)

M@rti said...

Szia! Azt hiszem Te vagy az én emberem! Biztosan tudod, hogy a LOKUM orosz (szovjet) édesség-e!? Nagyon tájékozott vagy e nemzet ételeiben (is), ahogy látom. Köszi a választ.

Anazar said...

M@rti szia, a lokum (angoléknál 'Turkish delight') török édesség, keményítő és cukor tulajdonképpen. Én először nagyjából tíz éve kóstoltam (szerelem is lett első kóstolásra a rózsavizes, állag-illat-íz, hmmm), Vajdaságból, Becséről kaptam. Ott ratluk néven fut.

Anazar said...

M@rti, лукум, рахат-лукум amit keresel??

M@rti said...

Hááát, ha Te mondod, biztos így van! Az íze ilyesmi volt, mint a Lokumnak, fullasztó porcukorrétegbe volt forgatva, és fém dobozkában volt, és biztos, hogy a szovjet katonáktól származott (attól még lehetett akár más gyártmány is).
Rákerestem a рахат-лукум-ra a képek között, és sok hasonlóság van, de a régi dobozkára már nem emlékszem. Köszi az infót!