Friday, April 08, 2011

Sült paszternák

oven-roasted-parsnip
Van ugye a parsley meg a parsnip az angolban. Sokáig azt hittem, hogy a petrezselyemnek a zöldjét parsley-nak hívják, a gyökerét pedig parsnip-nak. Ugyan közeli, nagyon közeli rokonok, de két külön zöldségről van szó.

A 'garden parsley' a felhasználását tekinte gyökér vagy levél petrezselyem. A 'root parsley' errefelé ritka, míg odahaza csak ezt ismertem. A zöldjéért termesztett 'leaf parsley' pedig lehet 'curly leaf' vagy 'flat leaf'. Én személy szerint a lapos levelűt kedvelem. A fodrosnak ugyan jobb a kiállása, díszítésre megfelelőbb, de nekem mégis a lapos tetszik jobban színven, ízben és formában.

A parsnip az újvilági burgonya megérkezéséig gyakran került az európaiak asztalára. Íze a petrezselyemnél édesebb, fűszeresebb, ám levelének felhasználása nem elterjedt.

A (cukor, só, kenyér, tészta*) krumpli tudatos 'leépítésének kora' óta különböző zöldségekkel kísérletezek, hogy vajon melyikkel milyen ételekben helyettesíthetem. Noha a krumplipüré továbbra is a gyengém (krémesen, vajjal és tejfellel), alkalmi élvezetté szelidítettem a gyengeségem. A mai nyúlhús remek kompániájának bizonyult a paszternák. Vékonyan megcsorgattam olívaolajjal és meghintettem Vega-Mix-szel, majd együtt sült a hússal.

[*] A cukrot felváltotta a méz, az agave nektár és a barna rizs szirup. Ugyan tartok egy zacskó finomítatlan barna (demerara) cukrot, de a fél kiló hónapokig is elég. A sót a 'low salt' kocka/szójaszósz, vagy a 'no salt' Vega-Mix fogja vissza. Azzal, hogy külön adom (vagy nem adom) az ételekhez, szabályozni tudom a sóbevitelt. A kenyérrel a mértéktartó megoldást választottuk. Tészta ügyen pedig a teljes kiőrlésűvel meg vagyunk elégedve.

2 comments:

Kata said...

A paszternák 1-2 éve vonult be a konyhánkba teljes mellbedobással, a szerelem tartós maradt. Mindenképpen szeretem és sok mindenhez használom, ha hozzájutok.

A többi elveddel is egyetértek, de sajnos a megvalósításával még nagy gondjaim vannak:(

Anazar said...

Nekem talán "túl édes", a petrezselyemben pont az éles, friss ízét kedveltem, de alternativájának azért a paszternák megfel, ha másért nem, kényszerből, ha ló nincs alapon =)

Az elvekkel pedig 'baby steps' ;)