Tuesday, April 19, 2011

Shortbread

sliced round shortbread
A skót shortbread (Scots: Shoartbreid) három alapvető összetevője a liszt, a cukor és a vaj, amikből egy omlós, morzsás, porhanyós keksz-cookie-t kapunk. Nevét az omlós állagáról, szerkezetéről kapta, ami a 'short' régi jelentése. Három alakban készülhet: egy nagy kör, amit aztán cikkekre osztanak, különálló kisebb körök (shortbread rounds), vagy kisebb téglalapok (shortbread fingers).

Mivel a kemény, sűrű tészta a sütés során megtartja alakját, a nagy kör alakút szokták formázni fa vagy kerámia 'öntőforma' (mould and stone) segítségével. A fa formát sütés előtt használják, belenyomkodják a tésztát, az felveszi a mintát (hagyományosan bogáncs), majd kifordítják sütőpapíros tespire és megsütik. A kerámiában a tészta együtt sül a formával. A sütőből kivéve meg lehet még szórni extra cukorral. Mielőtt kihűlne omlósabb, de hidegen valamivel szilárdabb állagú.

A Kitchen Craft 20cm-es (8") mázatlan kerámia formáját (Traditional Shortbread Stone) használtam, amihez receptet is mellékeltek: 150 g vaj, 100 g cukor, 275 g liszt. A cukrot sokalltam, ezért csak a fele mennyiséget használtam és abból is demerara-t, és egy nagyobb csipet sót adtam a liszthez.

A vajat krémesre kevertem a cukorral, majd beledolgoztam a lisztet. Elég száraz tésztát kaptam, de gondoltam előbb kipróbálom a formát a hozzá mellékelt recepttel és majd készőbb kutakodok, ha esetleg nem tetszene.

A (máztalan) kerámia formát vékonyan kikentem olajjal (ahogy írta), majd beletapicskoltam a tésztát. A kanál hátuljával elsimítottam, villával megszúrkáltam, majd 35-45 percre 180 °C-os sütőbe tettem. Figyeltem, ahogy barnul és már 35 percnél úgy gondoltam, tovább nem szabad benthagyni, mert a szélei már eléggé megsültek. Hagytam a formában kihűlni, majd kifordítottam egy tányérra és a bejelölt helyeken felcikkeztem.

[!] Tanulság, tapasztalat? A shortbread-em 'pettyes' lett a szét nem olvadt barna cukortól. Legközelebb előbb megolvasztom a cukrot, mielőtt a vajhoz adnám, vagy barna rizs szirupot, esetleg agave nektárt használok. A liszt túl sok, vagy a vaj túl kevés, mert nem csak 'melt in the mouth', azaz szájban olvad, de kézben is nagyon 'törékeny'. Az is lehet,hogy túlsütöttem. A bogáncs, vagyis a thistle minta igen gyéren jött át, talán egy lágyabb tésztával, pettyek néklül nem lesz probléma. Ízre viszont tetszett!

Tipp: Forma nélkül is meg lehet sütni, mondjuk egy piteformában vagy egy csatos tepsiben, ahol a villával készített lyukak lesznek a díszítőelemek.

[i] A skót shortbread legismertebb gyártója a Walkers

Shortbread-Stone-thistle-design
brown-sugar-shortbread

3 comments:

Ami said...

Nyami, nagyon guszta!

Húsvéti játékra hívnálak , kukk be hozzám :)

Éva said...

Ez olyan mint a keksz? Talán még csokoládét is lehetne rátenni!

Anazar said...

Ami, köszönöm a mehgívást!

Éva, igen omlós vajas és akár csokoládéval is meg lehet csorgatni, az biztos jobban egyben fogja tartani szeleteléskor ;-)