Monday, July 18, 2011

Én helyi termelőnél vásárolok

en-helyi-termelonel-vasarolok
Sokan úgy gondolják, hogy piacon vásárolni nem úri muri, és inkább a kereskedőnél kígyóznak zöldségért-gyümölcsért minden héten, ahelyett, hogy közvetlenül a termelőtől vásárolnának. Vagy ott vannak a csak közértben, önkiszolgálóban, hiper- meg szupermarketekben, valamint diszkont-áruházakban vásárlók nagy tábora. Nem megy ki a piacra, mert ciki, mert megteheti, hogy a nagy hálózatok egyikében szórja a pénzt a ténsasszony. Sose tudtam eldönteni, hogy ők önteltségből buták vagy tudatlanságból?!? A módosabb a boltban vásárol, mondják. Én azt mondom, csak a buta vásárol boltban, amikor van lehetősége piacon, közvetlenül a helyi termelőnél vásárolni.

A termelők helyzete évről évre nehezebb a felelőtlen, meggondolatlan vásárlók miatt. Miért kereskedőnél venni meg a helyi zöldséget-gyümölcsöt? Miért fizetnél többet? Miért szupermarketben venni meg a spanyol, olasz, holland zöldséget-gyümölcsöt?? Olcsóbb, mondják. Rövid távon lehet. Nincs minden évben elég botrány (persze utólag, mikor már eladták a 90-95%-át), hogy a megengedett határérték hányszáz (vagy épp ezer)-szorosát találták ilyen-olyan vegyi anyagoknak, növényvédő szereknek, műtrágyáknak? A piaci zöldégesnek adod a pénzed vagy az orvosnak szívesebben?? Mert mit mond el nekünk a címke: 'Származási Hely: EU'? Hányszor fordult már elő, hogy boltok 'Magyar Termék'-ként tüntettek fel külföldről behozottat? Hányszor volt nem megfelelő minőségű a bolt által kínált zöldség vagy gyümölcs? Hányszor csalódtál a bolti zöldségek-gyümölcsök ízében? A kereskedő és a boltok mindenkor a profit maximalizálására törekednek, az igazi haszon az övék lesz, a beszerzési ár többszörösét (3-4-5) fizettetik ki a vásárlóval. Én azt mondom, húzzák csak ki a pénz a vásárló zsebéből, ha az nem éri fel ésszel.

A termelő szerdán leszedi a terméket, csütörtökön átveszi a kereskedő, jobb esetben pénteken már kikerül a polcokra, de az is lehet, hogy csak szombat lesz belőle, és kedden is még abból válogat a kedves vásárló, és csodálkozik, hogy nem friss. Nem hát, egy hetes!! Frissért a piacra kell menni. A termelőnél friss, szezonális(!!) zöldség és gyümölcs kapható. Frissebb, olcsóbb, mindőségesebb!!

Ha a piac helyett a boltok mellett dönt a vásárló, a termelő kereskedőkkel szembeni kiszolgáltatottsága nő (és egyre nagyobb), az átvételi árak sokszor a termelési költségeket sem fedezik. A termelő ráadásul nem tud bejutni a hiperek-szuperek ellátórendszereibe, mert nem tud eleget tenni a mennyiségi és minőségi feltételeknek, azaz, hogy nagy mennyiségű és állandó minőségű terméket produkáljon, vagyis több tonna egyforma méretű paradicsomokat, egész éven át.

Azzal, hogy a helyi* termelőnél vásárolsz:
• támogatod a helyi gazdaságot = a helyi munkalehetőségeket erősíted;
• a termelő jobb árat kap a termékéért, te pedig olcsóbban jutsz a termékhez, nincs köztetek még egy (vagy 2, vagy 3) közvetítő;
• pénzed helyi embereknek adod = a saját közösségedet erősíted;
• jobb minőségű élelmiszerhez jutsz = friss, helyi, garantáltan magyar pl.
• egészségesebb terméket vásárolsz = nincs szükség tartósításra, hűtőkamionokra, vagy mesterséges érlelésre, mert nem kellett éretlenül leszedni a zöldséget-gyümölcsöt, így beltartalmi értéke jobb, vitamindúsabb;
• környezetbarát leszel = minimalizálod a szállítással járó környezet-szennyezést és kiiktatod a csomagolóanyagot;
• megismerheted magát a termelőt, meggyőződhetsz a termelés körülményeiről = személyes ismeretség és bizalom;
• a termelő közvetlen visszajelzést kaphat = kereslet-kínálat;

Ha valóban tudni akarod, mire is költöd a pénzed, vásárolj minél gyakrabban helyi termelőtől helyi terméket, idényjellegű élelmiszert!!

* Helyi = 60 km-en belül termelt termék.

[i] Ha tetszik a cégér/logo és ki szeretnéd tenni a blogodra, küldj egy emilt vagy hagyj üzenetet és elküldöm neked.

10 comments:

Kriszta said...

Szia!
Nagyon tetszik a cikked,teljesen egyetértek veled!
Én is nagy piacjáró vagyok ám:)

Kriszta said...

Ja ,igen!Tetszik a cégér!Küldheted!:)

marisz57 said...

A bejegyzésed tetszik. Hogy hova akarod küldeni - azt pedig nem tudom.

Anonymous said...

Nagyon jó a cikk. Budapesti vagyok és kb. harminc éve járok ugyanarra a piacra minden hétvégén. Sajnos mostanában azt tapasztalom, hogy a termelőknek fenntartott helyen rengeteg viszonteladó árul. Vagyis megveszik a nagybanin a zöldséget, gyümölcsöt és azt árulják. Így lassan eltűnnek az igazi kistermelők a piacról, amit nagyon fogok sajnálni.
Már a 80 éves nénike sem saját tojást árul a néhány csomag petrezselyme mellett.

Katica

marisz57 said...

Végignéztem az orosz receptjeidet, hátha megtalálom, amit keresek.
Az a neve, hogy szbiteny.
Ismered?

Anazar said...

Kriszta, éljen a piac!!

Katica, igen, sajnos a viszonteladók/kereskedők lassan legyűrik a termelőket, ráadásul ki is rabolják őket a nagybanin. Amíg a nép inkább a kereskedőnél vásárol, a termelő kénytelen odaadni áruját érték alul, ha nem akarja hazavinni. Ésszel él az ember, az átlag magyar egyre kevesebbszer, sajos, nagyon sajnos. Szemléletmódot kell váltani.

Maris57, nem ismerem a сбитень-t, még nem is hallottam róla. A wiki-n utánanéztem, egy ősi orosz ital: forró víz, méz és fűszerek. A szláv krónikák 1128-ban említik először. Melegítő és gyulladscsökkentő hatása miatt télen kedvelt italocska. Manapság koncentrátumban is kapható. Erre gondoltál?

Erika said...

Szia,Teljesen egyetértek mindennel!!! Ahol lakunk, szerencsére van egy nagyon klassz kis zöldséges és bár az sem közvetlenül a termelőtől van, de figyelnek a minőségre és delikát, szép dolgok vannak. Viszont a piac az igazi, tudom én is. Szerencsére itthon (Mo.) több a lehetőség,nagyobb a piacok kínálata, illetve vannak piacok...a Temple Bar nagyon klassz, csak kár, hogy csak szombatonként van. De több mint a semmi , nem igaz? Kitenném én is a logót!:)

Anazar said...

Erika, igen, elég kár, hogy csak egyszer van egy héten, de anak is nagyon örülök, hogy van. Ritka élvezet ;-)

martinelli said...

Szia! Maximálisan egyetértek veled. Én is szeretnék egy ilyen bejegyzést írni és ezért kérem a logót. martinelli9 kukac live pont com
Köszi

Anazar said...

Martinelli, örülök és köszönöm, hogy te is csatlakozol a 'nem a szupermarket a király' kis gerilla mozgalmamhoz. A cégért már küldöm is ;-)